DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Na Arhitektonskom fakultetu izvjestan uspješan završetak studijske godine

Na Arhitektonskom fakultetu, u skladu sa odlukom Senata Univerziteta Crne Gore, završni ispiti će biti realizovani u prostorijama fakulteta, dok se predispitne obaveze dominantno realizuju u interaktivnoj onlajn komunikaciji profesora i studenata.

Dekan ovog fakulteta prof. dr Svetislav Popović kazao je da se na fakultetu prati dinamika realizacije nastave u skladu sa akademskim kalendarom i rasporedom nastave, te da je više nego izvjesno da će, uz neznatna odstupanja, godina biti uspješno završena.

-Arhitektonski fakultet je specifičan, posebno u dijelu realizacije praktične nastave. U novonastalim okolnostima izazvanim virusom COVID-19, uspješno smo se prilagodili novom modelu, koji je zahtijevao i djelimičnu transformaciju vježbi, tema i zadataka, ali i kolokvijuma. Vjerujem da smo u tome uspjeli, što pokazuju i rezultati predispitnih obaveza – kazao je dekan Popović.

On je konstatovao da se može reći da je Arhitektonski fakultet prvi na Univerzitetu Crne Gore uspješno realizovao onlajn predavanje po principu angažovanja “virtuelne učionice”.

-Vjerujem da smo pored interaktivne komunikacije sa studentima obezbijedili i kontinuitet u realizaciji predavanja i vježbi. Preostale tri nedjelje, prema akademskom kalendaru, u cjelosti ćemo uspjeti da zaokružimo predavanja u virtuelnoj učionici sa kojom smo započeli izvođenje nastave od samog početka prekida iste – kazao je Popović.

Kada je riječ o procentu koji će činiti ova predispitna provjera znanja u odnosu na ispit koji će biti realizovan, Popović objašnjava da u toku semestra student može steći 50-70 odsto bodova u odnosu na ukupan broj.

-Većina aktivnosti trenutno je prilagođena modelu onlajn komunikacije. Studenti su ostali uskraćeni za dio praktičnog rada u nekim predmetima (terenska istraživanja, izrada maketa i sl.), ali su te aktivnosti na drugi način prilagođene, koliko je bilo moguće, u aktuelnim okolnostima – dodaje on.

Pored redovne nastave, na Arhitektonskom fakultetu su, ističe Popović, održana i gostujuća interaktivna onlajn predavanja profesora, i to, u martu, sa Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Gracu, a krajem aprila sa prestižne Bartlet laboratorije(Interactive Architecture Lab), Univerzitetskog koledža u Londonu (University College London, UCL), vodeće akademske institucije za arhitekturu i građenu sredinu u svijetu.

-Interesantno je napomenuti da su ova predavanja pratili i bivši studenti koji su trenutno angažovani ili su na postdiplomskim studijama na nekom od evropskih fakulteta. Uskoro će biti realizovano i treće onlajn gostujuće predavanje za studente iz inostranstva. Kreirana, virtuelna učionica ispunila je u potpunosti očekivanja i istovremeno održala kontinuitet u nastavnom procesu – kazao je dekan Popović.

Kada je riječ o redovnosti studenata i odzivu onlajn nastavi, on kaže da je putem Zoom aplikacije uspostavljena aktivna saradnja.

-Njihovo interaktivno učešće od prve do pete godine integrisanog studijskog programa arhitekture bilo je na zavidnom nivou. U nekim danima broj je čak prelazio prisutnost u odnosu na klasičnu učionicu. Mogućnost korišćenja interaktivne komunikacije, dokumenata u PDF formatu, onlajn table za crtanje, HD video, snimanje Mp4 i dr. obezbijedile su realizaciju većine aktivnosti u predispitnoj fazi – rekao je dekan Popović.

On je zaključio da su na Arhitektonskom fakultetu uspješno sproveli veći broj kolokvijuma tako što su studenti u realnom vremenu odgovarali na pitanja profesora ili radili na zadatoj temi, uz praćenje cjelokupnog procesa od strane saradnika u nastavi.