DRUŠTVO PREPORUKA

MUGOŠA: Ako se rizici pokažu niskim, moguće je dozvoljavanje međugradskog saobraćaja

Foto: Screenshot

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša apelovao je na poštovanje mjera.
– Molim da se ovo popuštanje, koje je normalno u ovakvoj situaciji kada dolazi do kontrolisane epidemije, pogrešno ne shvati kao da nema više opasnosti. Opasnost i dalje postoji, zaista je realna i može lako da se vrati kao bumerang ako ne vodimo računa o mjerama koje smo predložili i koje treba poštovati. Zato molim još jednom da poštujemo sve one mjere fizičke i socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski tamo gdje je potrebno i uvažavanja svih onih naredbi koje ostaju i ovih novih koje se donose – kazao je Mugoša.
On je rekao da, za sada, još nije vrijeme za rad vrtića.
Slučaj u Bijelom Polju otkriven je rutinskom kontrolom, jer novozaraženi nije pokazivao simptome kovida-19.
Ljekar, koji je prebačen u Grac na dalje liječenje, bio je dugo na respiratoru, objasnio je Mugoša i prebačen je tamo iz Kliničkog centra Crne Gore.
– On, koliko ja znam, nije u najboljem stanju, ali, moramo sačekati da vidimo što će se dešavati – rekao je Mugoša.
Plaže se otvaraju 18. maja, pa je Mugoša upitan i da li će tada biti dozvoljen međugradski saobraćaj.
– Kako sam rekao, mi svaki dan procjenjujemo nivo rizika i jedan od elemenata koji je pomogao u ovoj situaciji, a Vi znate da je puno opština bilo sačuvano i, kako mi u žargonu kažemo, čisto od korona virusa, to je što smo na vrijeme djelovali sa ovom mjerom zabrane međugradskog saobraćaja. Ta mjera i otvaranje tog saobraćaja i ukidanje ove mjere je moguće samo ako epidemiološki podaci pokažu u narednim danima da nema opasnosti od prenošenja infekcije, makar ne u velikom riziku. Uvijek govorimo o rizicima i mi procjenjujemo rizik. Ako rizici pokažu da su niski, odnosno epidemiološke procjene govore da je rizik nizak, moguće je da ćemo ići sa tom mjerom. Međutim, ne mogu to da Vam danas kažem. Zadnja procjena se vrši dan ranije i, ako ta procjena bude povoljna, moguće da će to biti. Zasad ta mjera nije došla na red – kazao je Mugoša.
B.R.