DRUŠTVO PREPORUKA

MUGOŠA: Još je rano govoriti o testiranju putnika na granici

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša istakao je da na današnjoj konferenciji za novinare da je prethodnih dana došlo do relativnog opuštanja, te da će epidemiološka situacija za deset dana zavisiti od toga kako se danas ponašamo.
On je još jednom naglasio da oni koji se nalaze u zatvorenom prostoru od ponedjeljka moraće da nose maske i zamolio za poštovanje fizičke distance.
Svakodnevno analiziraju epidemiološki rizik.
– U zavisnosti od toga ćemo reagovati. Tako će biti i u nedjelju – ako situacija bude dobra, mjere će početi od ponedjeljka. Nadam se da će svi shvatiti da opuštanjem samo povećavamo rizik i da će prevladati zdrav razum – kazao je Mugoša.
On je dodao da imamo povoljniju epidemiološku situaciju.
– To govori da smo u periodu kada je bilo vrijeme inkubacije poštovali mjere. Sada moramo da povedemo računa da se tako nastavi kako bi se mjere popuštale. Neke navike ćemo morati da promijenimo i usvojimo obrasce ponašanja kako ne bi dolazilo do infekcije. Procjenjujemo situaciju i zavisno od toga ćemo se ponašati – rekao je Mugoša.
Daleko smo, mišljenja je Mugoša, od otvaranja granica.
– Svakako razmišljamo i pratimo što se dešava na, prvo proizvođačkoj naučnoj, farmaceutskoj sceni, a onda i sceni gdje se rade industrijski testovi koji su neophodni za testiranje mimo ovih testova koji su bazirani na molekularnoj mikrobiologiji. U svakom slučaju, pojavilo se nekoliko testova, prije svega seroloških, koji su prošli ona najvažnija ispitivanja i prema sad već postojećim podacima, oni pokazuju dobru senzitivnost i specifičnost, što će nam omogućiti da uđemo u, kad dođe za to vrijeme, serološka ispitivanja, da vidimo koliko je zaista stanovništvo bilo prokuženo u Crnoj Gori, a, što se tiče brzih testova koji su najčešće vezani za antigeno otkrivanje, odnosno, samoga virusa, zasad još nemamo pouzdane podatke, odnosno validirane testove za tu upotrebu – smatra Mugoša.
On je podsjetio da se već neki testovi koriste.
– Nažalost, dosta je testova gdje se dobijaju lažno pozitivni ili lažno negativni rezultati i mi smatramo da još nije vrijeme za to, ali, svakako, čim se stvore uslovi, da ćemo razmišljati o tim stvarima. Što se tiče otvaranja granica, kad dođe vrijeme za to, ja vjerujem da će se na nivou prvo regiona, pa Evrope, postići neki sporazum kako da putnike koji budu putovali i turiste posmatramo i kako prema njima da postupamo, odnosno, koji će se testovi tražiti kao vid biološkog pasoša. Da li će to biti tako ili ne, još je rano o tome govoriti. Ima nekih razmatranja i glasina, ali zasad, mislim da je i ovo dobro – kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Boban Mugoša.
B.R.