DRUŠTVO PREPORUKA

STOPA SMRTNOSTI OD COVID-19 U ZEMLJAMA EX-YU: Prosjek 2,7 odsto

Foto: N1/Bogdan Mijović

Prosječna stopa smrtnosti od korona virusa u državama bivše Jugoslavije iznosi 2,7 odsto, broj potvrđenih slučajeva u svih šest zemalja je 7.170, dok je preminulih ukupno 196, pokazuju zvanični podaci za 9. april. Prema metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, stopa smrtnosti izračunava se dijeljenjem broja umrlih sa brojem zvanično potvrđenih slučajeva.

Stopa smrtnosti najveća je u Sjevernoj Makedoniji (4,5 odsto), koja je registrovala 663 osobe pozitivne na korona virus, uz 30 smrtnih slučajeva. Bosna i Hercegovina, u kojoj je dosad potvrđen 857 slučajeva, ima 35 preminulih, uz stopu smrtnosti od 4,1 odsto.

Procenat broja umrlih u odnosu na ukupan broj registrovanih slučajeva korona virusa u Sloveniji je 3,8 odsto. Država koja je najbliža Italiji, jednom od žarišta korona virusa u Evropi, zvanično bIlježi 1.124 zaražene osobe i 43 preminule.

Srbija ima stopu smrtnosti od 2,3 odsto, ali i najveći broj potvrđenih slučajeva (2.867) i smrtnih ishoda (66). Hrvatska ima dva puta nižu stopu smrtnosti u odnosu na prosjek u bivšim jugoslovenskim republikama (1,4 odsto), uz 1.407 pozitivnih na korona virus i ukupno 20 preminulih.

Najnižu stopu smrtnosti ima Crna Gora (0,8 odsto), koja je ujedno i posljednja država na tlu Evrope u kojoj je korona virus registrovan. Broj potvrđenih slučajeva smrtonosnog virusa u toj zemlji je 252, a dvoje oboljelih je dosad preminulo.

Od deset evropskih država sa najvećom stopom smrtnosti od korona virusa, čak sedam bilježi više od deset odsto preminulih u odnosu na broj potvrđenih slučajeva.

Na vrhu ,,crne liste” je Italija, u kojoj ta stopa iznosi čak 12,7 odsto, a sIijede Velika Britanija sa 12,3 odsto i Holandija sa 11 odsto.

Stopu smrtnosti od deset odsto i više imaju još Francuska (10,4), Belgija (10,1) i Španija (10 odsto). U toj grupi je i San Marino koji ima stopu od 10,2 odsto, mada na znatno manjem uzorku. U državi koja broji nepunih 34.000 stanovnika, potvrđena su 333 pozitivna slučaja, uz 34 smrtna ishoda.

Visok procenat smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih ima i Švedska (8,7 odsto), dok posljednja dva mjesta na listi zauzimaju Mađarska i Albanija.

Najvišu stopu smrtnosti na svijetu nominalno ima afrička država Zimbabve – čak 27,3 odsto, ali je taj procenat izveden iz svega 11 zaraženih i tri smrtna slučaja.

Stopa smrtnosti od koronavirusa na svJetskom nivou iznosi 5,9 odsto, a vrijedan pažnje je i podatak da dvije od pet država sa najvećim brojem zaraženih u svIJetu imaju znatno nižu stopu – Sjedinjene Američke Države 3,4 odsto i Njemačka 2,1 odsto.