ART PREPORUKA

FLUID: Raspisan regionalni konkurs za mlade dizajnere

FLUID dizajn forum i NVU FLUX raspisali su regionalni konkurs za mlade dizajnere –
FLUID – Regional Poster Award for Young Designers.

-Pravo učešća imaju mladi (do 35 godina) grafički dizajneri, kao i studenti dizajna i arhitekture, vizuelni umjetnici, fotografi, arhitekt itd. iz regiona – Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija. Autorima prva tri selektirana plakata biće ponuđeno da u okviru FLUID dizajn foruma #09/2021 realizuju zajedničku izložbu plakata ili prezentaciju – kazali su organizatori.

Kako navode, cilj konkursa je da potakne mlade autore iz regona da se bave aktuelnim angažovanim temama i kroz plakatsku formu izraze svoj stav.

-Jedan od ciljeva FLUX-a je podizanje društvene svijesti o ulozi dizajna u javnoj politici, kao i podizanje svijesti i razvoju kulture društveno-odgovornog dizajna – kažu u saopštenju.

Čanovi žirija koji će odlučivati o pristiglim radovima biće Mirko Ilić iz Srbije, Borut Vild iz SAD, Dejan Kršić Hrvatske, i Ana Matić i Nikola Bada Radonjić iz Crne Gore.

Rok za prijavu je 5. maj 2020. godine, a prijava se može podnijeti preko sajta: http://www.fluid-forum.me/ .

-Da podsjetimo, 2018. godine tema je bila “Kontaminacija / Contamination”, nagradu FLUID (Contanimation) Awards dobile su: Sanja Planinić (Sarajevo, BIH), Olga Mandić (Novi Sad, Srbija) i Helena Tošić (Podgorica, Crna Gora), čiju smo zajedničku izložbu imali prilike da vidimo u okviru FLUID dizajn foruma #07/2019. Pošlogodišnja tema je bila Pomjeranja / Shiftings, a nagrađeni su: Petar Stošić (Vranje, Srbija), Stela Dujmušić (Sarajevo, BIH) i Lana Bulatović (Podgorica, Crna Gora). Njihovu zajedničku izložbu imaćemo prilike da vidmo na ovogodišnjem FLUID-u, koji je zbog aktuelne situacije u vezi COVID-19 pomjeren za oktobar 2020 – naveli su u saopštenju.