DRUŠTVO PREPORUKA

ODT: Utvrđujemo da li je još neko službeno lice neovlašćeno koristilo spisak oboljelih

Foto: Screenshot/Vijesti

Državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Milica Mandić kazala je na današnjoj konferenciji za novinare da utvrđuju da li je neko službeno lice neovlašćeno koristilo podatke sa spiska oboljelih.

Dodala je da se reduzimaju radnje ,,radi utvrđivanja činjenica i okolnosti da li je još neko službeno lice učestvovalo u neovlašćenom korišćenju ličnih podataka”.

Ona je potvrdila da je Podgoričaninu M.R, osumnjičenom za neovlašćeno korišćenje ličnih podataka – spiska oboljelih od COVID-19, određeno zadržavanje do 72 sata.

Taj službenik IT sektora Doma zdravlja Podgorica uhapšen je juče, nakon što su policijski inspektori prikupili dokaze da je, kao službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od COVIDA-19 unese u internu evidenciju izabranih doktora za odrasle, spisak oboljelih proslijedio kolegama koji nijesu ovlašćeni da raspolažu tim podacima.

Rukovodilac Grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Jakša Backović rekao je da R.M. priznao krivično djelo i da ga je preko Facebooka proslijedio na adrese više lica koji su kasnije proslijeđivali sporni fajl.

Dodao je da je oduzeto više personalnih računara, laptopova, mobilnih telefona.

Iz ODT-a je saopšteno da će biti procesuirani svi koji su neovčlašćeno koristili lične podatke sa spiska oboljelih.

Rasvijetljeni slučajevi paljenja vozila ,,Vijesti”
Policija je saopštila da je rasvijetlila slučajeve paljenja vozila Vijesti i uhapsila dvije osobe.
Kako je saopšteno na pres konferenciji, radi se o slučajevima iz jula i avgusta 2011. godine i februara 2014. u kojima je oštećeno i uništeno pet vozila Vijesti.
Šef CB Podgorica Milovan Pavićević je naveo da su dvojica uhapšenih neposredno učestvovali u paljenju vozila, a da se traga za jednom osobom zbog podstrekavanja.
Pavićević je kazao da je ovim demonstrirano koliko je bitan rad novinara i imovina medija.
Načelnik Odjeljenja kriminalsitičke policije u Centru bezbjednsoti Podgorica Miloš Vučinić je kazao da su osumnjičeni radili koordinisano i planirano.
Vučinić je kazao da su neposredni izvršioci u vrijeme krivičnog djela bili maloljetni, a da je protiv osumnjičenog nalogodavca podnijeta krivična prijava.
Državni tužilac i zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Miroslav Turković je kazao da su osumnjičeni privedeni i da se saslušavaju, a da se osumnjičeni podstrekavač nalazi u bjekstvu.
Izvor: Vijesti.me