MODA PREPORUKA

ZATVOREN MERCEDES-BENZ FASHION WEEK RUSSIA: Od sovjetskog djetinjstva, japanskih crtanih filmova do samoizolacije

Drugog dana Mercedes-Benz Fashion Week Russia, koji se ove sezone prvi put ikada održava u potpunosti digitalno, je završen. Mnogi brendovi prikazali su 5. aprila kolekcije u formi video-prezentacija na AIZEL.RU, uključujući MIETSA, AMPLITUDA, N.LEGENDA, NASTYA NEKRASOVA, Mineral Weather, SEMILETOVA, DOKUCHAEVA, DIANA ARNO, WHO I AM, RomaUvarovDesign, ÓNOMA:, MADFRENZY, Olya Kosterina, T3CM, RUBAN, Novaya i IGOR GULYAEV. Ceremony, LEATHER LIKE WOOD, SERAYA i TSUGI predstavili su svoje kolekcije kroz kataloge.

Aliona Pole, virtuelna manekenka i blogerka prisustvovala je Mercedes-Benz Fashion Week Russia u novom digitalnom odjevnom predmetu iz svoje kapsula kolekcije digitalne odjeće https://www.instagram.com/p/B-mdc5-HN7y/. Impresije i omiljene revije podijelila je putem MBFW Russia naloga na društvenim mrežama  https://www.instagram.com/p/B-kv6s8Hh4h/.
Projekat MBFW Russia i TikTok #стильНаДому (Stil u domu) imao je više od 18 miliona i 800 hiljada pregleda. Nove radionice biće održane 6. i 7. aprila na TikToku na special Mercedes-Benz Fashion Week Russia page.

Drugi dan onlajn revija ruskih dizajnera za ovu sezonu Mercedes-Benz Fashion Week Russia donio je nove kolekcije 17 dizajnera u obliku video-prezentacija i četiri kreatora koji su prikazali nove kolekcije kroz kataloge.

MIETSA

Dan smo počeli da brendom MIETSA Dijane Sulejmanove, ruskog brenda u usponu, osnovanog protekle godine. Sulejmanova koristi kontrastne teksture, šare i boje, kao i nekonvencionalni kroj.

Dijana je inspiraciju za kolekciju pronašla u povratku popularnosti neformalnog stila devedesetih godina i izgleda likova serije ,,Prijatelji”, tako što je preradila i transformisala kreacije koje se uklapaju u današnje modne trendove. Televizijska serija je puna boja fuksije, tamnoplave, sivo-plave i smaragdne. Tkanine sa kontrastnim teksturama koje su korišćene u ovoj kolekciji su vještačko krzno, džins, pliš, neopren, til, pamuk, kao i šljokice.

Kolekciju su činile lepršave, tamnoplave haljine, kaputi sa vještačkim krznom i leopard dezenom i džins.

Revija je snimljena prije što su pravila karantina stupila na snagu i potpuna bezbjednost manekena bila je pod nadzorom tokom procesa snimanja.

This slideshow requires JavaScript.

 AMPLITUDA

AMPLITUDA (osnovala ga je 2016. Aleksandra Amplituda) je usredsređena na futurističke haljine, korsete i modne detalje, izrađene od izuzetnih predmeta. Sve kolekcije brenda AMPLITUDA inspiraciju crpe iz religijske ikonografije i mitova, kao i estetike drevnih civilizacija. AMPLITUDA žena je drevna muza i ratnica.

AMPLITUDA novom kolekcijom istražuje slabosti i snagu, ženstvenost i muškost. Prikazani su plastični metalik korseti ukrašeni kristalima – zaštitni komad brenda, kao i kreacije u obliku oklopa kojim se ističe uloga žene kao simbola moći. Šljašteći kaputi od vještačkog krzna bili su, takođe, dio kolekcije, u kombinaciji sa pufnastim haljinama od tila. Sve su pratili korseti sa plastičnim cijevima i žicom – brutalistično, a opet nježno – i kaiševi sa par lutkarskih ruku kao kopčom – zaista odvažan potez Muglerovih razmjera.

This slideshow requires JavaScript.

N.LEGENDA

Konceptualni brend Olge Kapitonove N.LEGENDA (osnovan 2012) vratio se na pistu sa kolekcijom za sezonu jesen-zima 2020-2021, umnogome inspirisanom sajberpankom, podsjećajući na haotični vrtlog uticaja za novu realnost koja se događa pred našim očima. Skrojeni plaštevi, jakne i kaputi podsjećali su na ,,Istrebljivača” (film ,,Blade Runner”), a polusezonski komadi dozvoljavali znatnu fleksibilnost.

Androgenost se činila da je dominantna u današnjim kolekcijama sa prelijepim kožnim jaknama, dugim haljinama i futurističkim topovima, naboranim i naslaganim u elegantne siluete, jednako odgovarajuće za sve polove.

This slideshow requires JavaScript.

NASTYA NEKRASOVA

Osnovan od strane Anastasije Nekrasova 2017, ovaj brend specijalizovan je za mušku i žensku odjeću, sa jakim fokusom na umjetničku stranu modne industrije.
– Odjeća bi trebalo da probudi osjećanja i još više promijeni nečiji svijet iznutra. Kada vas odjeća promijeni, postaje prava umjetnost i, u isto vrijeme, način komunikacije, ujedinjujući ljude koji govore različitim jezikom – kaže Anastasija.

To vidimo u njenoj novoj kolekciji koju je posvetila osjećanjima avanture u djetinjstvu i eksperimentisanja sa stilom čovjeka.
– Kao djeca, radimo nesmotrene stvari. Možemo izrezati majčin krzneni kaput kako bismo napravili plišanog medvjeda ili crtati po svježe ofarbanim zidovima ili obojiti babine stare fotografije. Sanjamo o putovanju u svemir i osvajanju svijeta. Govorimo samo istinu i otvoreni smo ka cijelom svijetu – objašnjava Anastasija.

Novi set odjeće Nekarove činili su kaputi odvažnih dezena, rukavi u obliku krila i ručno ukrašena ikonografija starih fotografija, dezeni azijskog tepiha, bušene kartice i slogani jarkih boja poput BAD GIRL i FOREVER. Osjećaj familijarnosti provlačio se kroz ovu kolekciju, čineći put u dane sovjetskog djetinjstva posebno ugodnim.

This slideshow requires JavaScript.

Mineral Weather

Mineral Weather je brend modnih dodataka, osnovan 2011. godine od strane dva nezavisna moskovska umjetnika – Aleksandra Olkovskog i Ane Pavlove. Komadi brenda Mineral Weather su jedinstveni mali skulpturalni predmeti, radovi moderne umjetnosti u nakitu. Brend izrađuje predmete koji postaju talismani i zaštitnici njihovih klijenata.

Umjesto da pravi zasebnu kolekciju, brend zauzima fluidniji pristup – način na koji stvaraju predmete nije uvijek linearan – svaki put, dizajneri su inspirisani nečim novim: danas je to ptica sa renesansne slike, sjutra pokretna apstraktna forma koja se odnosi na tjelesnost, a preksjutra je to zec iz drevnog rukopisa.

U novom videu, moderna Palčica hoda kroz svoju radionicu, istražujući razne kalupe i blaga koja čine prelijepe predmete brenda Mineral Weather.

This slideshow requires JavaScript.

SEMILETOVA

Brend SEMILETOVA osnovala je 2019. godine Marija Semiletova, diplomac britanske Škole za umjetnost i dizajn. Filozofija brenda temelji se na odgovornom i ekološkom pristupu u svim fazama izrade proizvoda zajedno s nadahnjujućom idejom ženske moći. Brend slijedi princip razumne potrošnje i predlaže preispitivanje odnosa ljudi prema nošenju odjeće, njezi i odlaganju.

U njenoj novoj kolekciji koriste se samo organska i reciklirana vlakna. Tradicionalni čisti rezovi, plemenito oblikovanje silueta i duboke nijanse boja u ovoj novoj kolekciji čine je onom za snažne i dinamične žene koje zahtijevaju poštovanje. Ova odjeća izrađena je za žene koje teže pronalaženju ravnoteže, za snažne, cjelovite i dinamične karaktere koji duboko poštuju svaki životni trenutak, te stoga žele da njihov izgled i odjeća nude priče, da govore o sebi, da ispolje svoje vjerovanje. Ova nova kolekcija pokazala je haljine u prigušenim bojama – maslinastoj, crnoj i tamno sivoj – u obrubljenim geometrijskim dezenima ili istaknute u svjetlucavim svilenim kombinezonima.

This slideshow requires JavaScript.

DOKUCHAEVA

Čedo Anastasije Dokučaeve, osnovano 2017. godine, vratilo se na pistu nakon što je postalo jedan od najpoznatijih ruskih modnih brendova. Cio modus operandi Dokučajeve je ,,staro van, ubaciti novo”, oslobađanje od kulturnih, rodnih i društvenih ograničenja.

Njena nova kreacija je BASE – asortiman miješanja i uklapanja odjevnih predmeta za bilo koju priliku. Kolekcija BASE je upravo to – osnova za vašu garderobu, koju možete mijenjati i kombinovati po želji. Kaputi od vještačke kože ukombinovani sa maskama, lagani ljetnji kaputi i ogrtači, bijele lanene košulje – ovo je set za slobodne, opuštene osobe koji vole da nose modne dodatke i osjećaju se ugodno u svojoj koži.

This slideshow requires JavaScript.

DIANA ARNO

Brend DIANA ARNO, osnovan 2011, poznat je po vanvremenskim komadima. Kolekcije brenda DIANA ARNO su kao dijalog između prošlosti i sadašnjosti. Reinterpretirajući ženstvenost, dok hvata duh moderne žene, brend ima za cilj da ponudi elegantnu odjeću za dame.

Njena nova kolekcija priča priču moderne žene. Predstavljajući svježu interpretaciju odijela, svjež pogled na ženstvene svilene haljine i nekonvencionalnu upotrebu falti, nova kolekcija je elegantan potez ka modernim klasicima. Kombinacija lakonskih krojeva i dezena sa trnovitim ružama stvaraju mračnu romantičnu atmosferu, dižući raspoloženje za ovu sezonu.

Kaputi od tamne nabrane tkanine, odijela u prigušenoj nijansi i haljine s printom ruža u prigušenoj narandžastoj boji srž su ove elegantne jesenje kolekcije.

This slideshow requires JavaScript.

WHO I AM

WHO I AM, koji je 2013. počeo Jakob Jakubov, multifunkcionalni je umjetnički projekat koji čine umjetnički prostor, modni brend, brend nakita i objekat za proizvodnju. Manifest WHO I AM proklamuje, prije svega, etičku, usporenu modu i svjesnu potrošnju, s naglaskom na individualizam, minimalizam i klasične siluete.

Brend predstavlja u potpunosti ručno rađenu kolekciju u najstarijoj moskovskoj konceptnoj radnji LEFORM. Nazvana BALANCE, kolekcija obuhvata muška i ženska vunena odijela, duge rukave, rol kragne, dukseve, pantalone, kao i dnevne i svečane haljine. Dostupan je širok raspon odjeće: jakne, kabanice, bomberke i kaputi. Dizajneri su ponudili i nekoliko interpretacija klasične bijele košulje. Posebna pažnja posvećena je sportskim komadima: kapuljačama, duksevima i pantalonama za prijatne letove, sportske aktivnosti i meditaciju. Autentični duh WHO I AM još je prisutan u kolekciji, ali, dizajneri su se odrekli izuzetno preciznog i elegantnog dizajna u korist udobnosti i raznolikosti. Odjeća im je postala pristupačnija, dok je kvalitet materijala visok kao što je to slučaj bio ranije.

Ova nova kolekcija predstavila je meditaciju u srebrnim i tamnim nijansama, sa kreacijama visokog struka, palaco pantalonama, jaknama i prslucima širokog kroja i udobnom odjećom.

This slideshow requires JavaScript.

RomaUvarovDesign

,,Suluda odjeća sa idejom” krajnji je koncept iza brenda – tema koja se razotkriva sve jasnije sa svakom novom kolekcijom. Mladi brend uspio je da osvoji srca ruskih i evropskih medija sa neobičnom vizijom. Dizajner se ne boji da preispita skoro sve aspekte mode za muškarce i žene i predstavi ih osvježene javnosti na način koji oslikava veoma odvažnu viziju. Roman Uvarov smatra dekonstrukciju svojim glavnim metodom. U svom je radu, takođe, sklon razigranosti.

Njegova nova kolekcija, prikazana kao konceptualni filmski kolaž, prikazala je duge haljine na tufne, njegov zaštitni znak, školske uniforme, pufnaste šnale za kosu i evociranje snova o sovjetskim svemirskim programima, optimistični retrofuturizam i fascinaciju iz djetinjstva svijetom oko sebe.

ÓNOMA:

Brend ÓNOMA: koji su 2017. osnovale Sandra Gutsati i Ina Bodrova, specijalizovan je za vez i aplikacije koje haljine transformišu u pokretne slike. Njihova nova kolekcija prikazana je u obliku video-konferencije između dizajnera i manekenki, svi u domovima zbog karantina. Dizajneri sami prave svoj vez, prikazujući ga javnosti na jedinstven način.

Kolekcija se zove Self-isolation.
– Ovo je dobar trenutak da se počne sa osjećajem za stvari – nježnije i dublje. Ovo je vrijeme za intuiciju i harmonizaciju, pročišćenje i akumulaciju. Vrijeme da se osjeti sjedinjenost kroz jedinstvo pozicije svih nas. Mi smo tamo sami – a opet, zajedno smo, povezani stotinama nevidljivih niti, koji nas vežu kroz zidove i razdaljine. Mi smo zajedno – kaže dizajnerka o novim kreacijama.
Vez na haljinama prikazuje slike ljudi koji su nas okruživali, a sada su daleko od nas.

Prozirne til haljine vezene su svijetlo narandžastim i zelenim linijama, oblikujući nježne portrete i slike.

This slideshow requires JavaScript.

MADFRENZY

Ovaj konceptualni brend, koji su 2017. osnovali Vadim Neumejkov i Vsevolod Olenin, inspirisan djetinjstvom dizajnera provedenom u vojnim bazama, prikazao je kolekciju Taiga, nazvanu po ruskom prirodnom biomu.

Njegova raznolika flora i fauna, koja se povezuje s mjestima industrijalizacije u samom srcu Rusije, osnova je za dizajn. Komadi odjeće bili su inspirisani estetikom radnika sa plavim okovratnicima u oblasti Sibira. Ovo spajanje dvaju vrlo različitih predmeta rezultiralo je kolekcijom univerzalne odjeće sa svijetlim grafičkim dezenima za sezoni proljeće/ljeto.

Tim brenda MADFRENZY predstavio je katalog kolekcije u formi kratkog filma.

This slideshow requires JavaScript.

Olya Kosterina

Dizajnerka iz Jaroslavlja Olja Kosterina u novoj kolekciji za jesen-zimu 2020-21 prikazala je djevojčicu koja istražuje postapokaliptično urbano okruženje. Ona je prizvuk klasičnog anima karaktera: snažna, vanvremena, zabavna i elegantna na svoj način. Ona je hrabra i krhka u isto vrijeme, željna avanture i nepogrješivo ženstvena.

Nabori, jedan od ključnih elemenata dizajna brenda, dio su kolekcije na mnogo načina: od sitnih detalja na haljini u potpunosti izrađene od više od 30 nabora, sjedinjenih u jedan razigrani volumen.

Svaku kreaciju sa naborima tim brenda izradio je ručno, uz pomoć papirnih predložaka i pristupa visoke mode. Kolekciju dopunjavaju komadi sa dezenom: kockice i ruže, podsjećajući na svijet japanskog crtanog filma.

This slideshow requires JavaScript.

T3CM

Kako je dizajner Dmitrij Klučevski naveo u svojoj video-prezentaciji, odlučio je da sam modelira svoju kolekciju. Nova T3CM kolekcija posvećena je priči o urušavanju zgrade Rana Plaza.
– Fotografisao sam nekoliko naljepnica u najbližem supermarketu, odabrao one koji su prenijeli probleme globalizacije i koristio ih za izradu aplikacija i dezena – rekao je dizajner brenda Dmitrij Klučevski.
Kolekcija je javna izjava o negativnim stranama globalizacije.

Nova ponuda umjetničkog Kjučevskog sastoji se od umjetničke odjeće (sve obojene apstraktnom umjetnošću ili grafičkim printovima načinjenim od izrezanih korporativnih logotipa) i u potpunosti je snimljena u domu dizajnera. Ogromni kaputi i duksevi, odijela sa izrezima, džemperi i logotipi Rana Plaze pokazali su nam konceptualnu, a opet modernu kritiku ulične odjeće korporatizma i globalizacije.

 

This slideshow requires JavaScript.

RUBAN

Sestre Alisa i Julija Ruban osnovale su brend RUBAN 2010. godine. Nekoliko prestižnih nagrada potvrdile su njihov uspjeh i učinile ih sigurnim da su izabrale pravi put za razvoj kao dizajnerski dvojac. Fin rad sa delikatnim tkaninama, većinom prirodnih, kombinacija kompleksnih tekstura, slojevitost i transformabilnost odlike su brenda.

Brend RUBAN nastavlja priču jeseni/zime 2020-21, ovoga puta onlajn, upotpunjujući je sa katalogom i QR kod sistemom. Dizajnerke su se usredsrijedile na samospoznaju. Tako su i došle do ove specifične kolekcije, prateći duh intelektualnog minimalizma sa svojim fundamentalnim novim sadržajem.

Jakne od ovčije kože, duge haljine od debelog crnog baršuna i kaputi u boji terakote i smeđe činili su fascinantan asortiman nježnih, a opet vrlo čvrstih odjevnih predmeta, inspirisanih crtežima španskog naučnika Santijaga Ramona i Kahala, jednog od osnivača neurobiologije. Njegov stil crtanja postao je polazna tačka za ključni dezen kolekcije ovog dvojca i umjetničkih djelova dizajna.

Morski tonovi primjetni su bili na svijetlim prugastim majicama, dok su se na haljinama isticali zamršeni dijagrami Kahalovih grafika i shema.

This slideshow requires JavaScript.

Novaya

Nezavisni brend koji je osnovala Olga Golubeva, Novaya.

Prema tradiciji brenda, Olga je tokom stvaranja kolekcije jesen/zima 2020-2021 koristila opsežni asortiman nijansi: šljašteću crnu, bež, zelenu i crvenu.

Predstavljajući svoju novu kolekciju unutar putovanja u velike metropole – od Pariza, Seula do rodnog Sankt Peterburga, Golubeva je težila tehnološkim performansama i izuzetnoj udobnosti, koristeći vrhunske tkanine poput gustog pamuka, laganog, ali jakog najlona, visokotehnoloških mreža i poliester memorijske pjene. Bilo je i nekih dodataka u obliku funkcionalnih detalja: ogromnih džepova, dugih manžetni, šliceva i revera.

Igrajući se s normkor vibracijama modernog Balensijage, nova Novaya kolekcija bila je definitivan izbor za jesen 2020. godine.

This slideshow requires JavaScript.

IGOR GULYAEV
Guljaev, čija je modna kuća odnovana 1999, tradicionalno zatvara svaku sezonu MBFW Russia. Njegove ranije kolekcije nosili su Kanje, Vitni Hjuson i Šeron Stoun, dok njegov najnoviji rad – i dalje u potpunosti proizveden u Sankt Peterburgu – nastavlja da privlači pažnju u Rusiji i van nje.

U kreiranju nove kolekcije, jednostavno nazvane ,,Streetwear”, Guljaev se vodio trima principima: jedinstvenost, udobnost i bez pravila.

Ovu nedjelju mode zaokružio je razigranom i živopisnom kolekcijom džempera, pufnastih šešira, bajker jakni, maski za lice i – Guljaevih omiljenih – ušankasa. Sve to u crvenoj, crnoj i bijeloj nijansi, najdražih dizajnerovih kombinacija.

Sve kreacije imale su logo sa imenom Gulyaev, kao i njegov slogan GULYAY! (,,Odbij!”). Ova onlajn revija, snimljena u dizajnerovom studiju, pokazala se kao energični i strastveni kraj jedinstvene onlajn nedjelje mode.

This slideshow requires JavaScript.

Ceremony

Robert Voronetski nastavlja sa igrom kontasta i kombinuje je u stilovima svojih kolekcija koje se čine potpuno neuklapajućim: luksuzni i podzemni ulični stil. U novoj kolekciji dizajner spekuliše o tome kako bi izgledale kolonije na Marsu kada život na drugoj planeti postane poprilično uobičajen. Svaka kreacija je u crnoj boji, a osnovni neformalni komadi su pantalone, rolke i kaputi.

This slideshow requires JavaScript.

LEATHER LIKE WOOD

Evo kako je Elena Tarabakina, osnivačica brenda, opisala kolekciju modnih dodataka – ruska unikatnost materijalizovana u modne dodatke. Svi modni dodaci su od 100 posto lokalnog materijala i ručno rađeni u Moskvi. Elena eksperimentiše sa oblicima i materijalom, kakva je jastuk-torba od jagnjeće kože. Elena je eksperimentisala i sa dizajnom torbi, što je rezultiralo sa puno džepova i nekonvencionalnim oblicima.

This slideshow requires JavaScript.

SERAYA

Ksenija Seraja opet nam je uljepšala dan sa vrhunskim dresovima. Heroji njene kolekcije za jesen/zimu su testni piloti i astronauti u vojnom gradu u kojem je provela djetinjstvo. Asimetrični ručno pleteni džemperi u obliku oklopa, dres-haljine, kardigani, pantalone, glomazne ešarpe i pleteni modni detalji, uniforma testnih pilota iz 1980-90, u crnoj i bijeloj nijansi sa nekoliko crvenih detalja. U izradi kolekcije, Ksenija je koristila merino vunu, moher i viskozu.

This slideshow requires JavaScript.

TSUGI

U kolekciji za jesen/zimu 2020, brend TSUGI proširuje asortiman i prikazuje tri serije odjednom: LIMITED, REPREVE i UNIFORM. Svaka od njih je svijetli primjer pažljivog odnosa prema prirodi, nešto što danas možemo nazvati održivom modom. Većina kreacija izrađena je od reciklirane okeanske plastike, a ostatak tkanina je višak dobijen iz proizvodnih pogona. Očigledno je da se estetika brenda TSUGI temelji na slobodi izražavanja – sve su neonske stroge nijanse i široke kreacije. Košulje koje nalikuju kimonu, široke pantalone, haljine na preklop i ogromne cipele – to su stvari koje identifikuju djevojku koja će nositi kreacije TSUGI sljedeće jeseni.

This slideshow requires JavaScript.

Podsjećamo, virtuelni Mercedes-Benz Fashion Week Russia održava se od 4. do 6. aprila. Prenose uživo možete pratiti iz svih krajeva svijeta na AIZEL.RU i MEGOGO.NET.

DJ GROOVE zadužen je za muzički dio digitalne #MBFWRussia.

Novosti možete pratiti putem zvaničnog vebsajta www.mercedesbenzfashionweek.ru/en i TikToka https://vm.tiktok.com/tCqqWu/

Modna komora Rusije:

https://www.instagram.com/russianfashioncouncil

https://www.facebook.com/RFCouncil

https://vk.com/russianfashioncouncil

Mercedes-Benz Fashion Week Russia:

https://www.instagram.com/mbfwrussia

https://www.facebook.com/MBFWRussia

https://vk.com/mbfwrussia

https://t.me/mbfwrussia

https://twitter.com/MBFWR

https://www.youtube.com/user/mbfweekrussia