DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Tri osobe preminule od korona virusa, 247 novozaraženih

Ilustracija

U posljednja 24 sata u Srbiji je od posljedica korona virusa preminulo troje ljudi, rekla je na današnjoj konferenciji za medije dr Darija Kisić Teopavčević.
Od posljednjeg preseka do danas u 15 sati, testirane su 1.074 osobe, 247 je pozitivno na korona virus.

– Od posljednjeg izvještaja u našoj zemlji je testirano 1.074 osoba, od kojih je 247 pozitivno, 2.447 je ukupnih slučajeva korona virusa u Srbiji, a 1.349 je hospitalizovano, 108 osoba je na respiratoru. Ukupno je u Srbiji testirano 9.626 osoba, a preminule su još tri osobe. Preminule su dvije osobe muškog i jedna ženskog pola, ukupan latalitet je 2,49 osto. Prosječna starost je 64,2 godine – kazala je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da imamo konstantan broj i da smo na dobrom putu, ali da ne smijemo sada da posustanemo, piše Blic.rs.

– Sada treba da zapnemo iz sve snage jer je ovo sada što radimo pokazatelj da smo na pravom tragu borbe – kazala je ona.

KON: Dosegnuli smo maksimum, trajaće još desetak dana
Dosegnuli smo maksimum, on će trajati još desetak dana, dodao je doktor Predrag Kon i istakao:

– Najrestriktivnije mJere moraju sada da se sprovode, sada je najveća aktivnost virusa, sada on ima najveću mogućnost da se prenese. U toj situaciji je izolacija najvažnija. Treba još jednu stvar shvatiti. Nema više igranja kako se izolacija sprovodi, ona se sprovodi u bolničkim uslovima, zato su napravljene improvizovane bolnice. To treba da shvate i zdravstveni radnici kao dIo svog poziva da zaštite pacijente i svoje porodice – istakao je on.
Na pitanje da li imaju podatke koliko je ljudi u improvizovanim bolnicama, te koliko je lJekara na svojim radnim mJestima, stručnjaci su rekli:
– Po podacima od juče, 104 osobe su bile na Sajmu, a 21 na Čairu, to je ono što znamo. Što se tiče zaraženih, bilo je 8,3 odsto zdravstvenih radnika, ali to se dinamično mIJenja. Zbog kontakata u jednom trenutka imate povećanje, u slJedećem se taj broj smanji. Analitika u hodu je teška i ona se radi kad sve prođe. Ja razumIJem interes, ali to se neprekidno mIJenja – kazao je Kon.
On je dodao da je Svjetski dan zdravlja posvećen borbi protiv pandemije i on zahvata čitav zdravstveni sistem i cijelo društvo, a krajnje je značajno i za ekonomiju.
– Pandemijske situacije su ozbiljne prirodne katastrofe i tako treba da budu tretirane – zaključio je doktor.

Kisić Tepavčević je kazala da ove godine, na Svjetski dan zdravlja, su okrenuti jednom cilju.
– Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, to je čuvena poslovica, ali sada imamo moć da pokažemo odgovornost, savjesnost i dolazimo sigurno do cilja – rekla je na konferenciji Kisić Tepavčević.

Izvor: Blic.rs