MODA PREPORUKA

POČELA MBFW RUSSIA: Rekordan broj pregleda iz Moskve, digitalna nedjelja mode produžena za dan

Više od pola miliona jedinstvenih korisnika gledalo je prenos uživo Mercedes-Benz Fashion Week Russia i predavanja TikTok prvog dana Mercedes-Benz Fashion Week Russia. U prosjeku, 30.000 ljudi posmatralo je svaku video-prezentaciju iz Moskve, dok su u glavnom terminu brojevi simultanih konekcija prelazili 50.000.  Tehnički tim morao je da restartuje servere nekoliko puta – količina konekcija prelazila je izračunate cifre dva puta. Uživo prenos iz Moskve mladih i poznatih dizajnera pratili su mediji iz Rusije, Italije, Velike Britanije, SAD, Indije i drugih zemalja. Naš MNE magazin takođe je medijski partner.

Zbog rekordnog broja pregleda iz Moskve, organizatori su odlučili da produže virtuelnu nedjelju mode do 6. aprila: prenos će biti cijeli dan i sve video-prezentacije novih kolekcija dizajnera biće ponavljane. Prvog dana trajanje svakog snimka bilo je od jedan do sedam minuta. Većina učesnika #MBFWRussia predstavilo je kolekcije za sezonu jesen/zima 2020-21.

Dodatno, u okviru specijalnog projekta MBFW Russia i TikTok #СтильнаДому (Stil u domu), radionice su održali kreativni direktor brenda RomaUvarovDesign Roma Uvarov, kao i stilista i dizajner Igor Andreev. Više od 80,000 osoba pratilo je prenos uživo na TikToku.  Nova predavanja biće održana u naredna tri dana – do 7. aprila. Virtuelna manekenka i blogerka Aliona Pole posjetila je nedjelju mode u svojoj novoj digitalnoj odjevnoj kombinaciji, posebno kreiranoj za prisustvo ovom događaju.

Petnaest dizajnera već je prikazalo kolekcije u formi video-prezentacije:

Valeria SAAD

Mladi brend, koji je osnovala Valeria SAAD 2019. godine počeo je kompaktno prikazivanje kolekcijom koja je u centru imala katastrofalan uticaj moderne industrije na životnu sredinu. Ova kolekcija bila je samoproklamovani eko-manifest modernog doba, uz korišćenje prirodnih materijala i nijansi i jasnom sklonošću ka minimalističkom, čistom kroju.

Dok je masovna proizvodnja prisutna u fabrikama u Bangladešu i jugoistočnoj Aziji, manji evropski brendovi prave svjesni izbor ka smanjenju toga i korišćenju lokalnih materijala.

Video-prezentaciju su činili manekeni, androgeni i ozbiljni, u ogromnim objekatima i na praznim ulicama Njujorka – poznati sveprisutni prizor ovih dana. Odjevni predmeti bili su uniseks – meki ogrtači boje asfalta i bež jakne labavih izreza. Titlovi su se odnosili na to da nastavljamo da proizvodimo i trošimo, ali da naša ,,brza moda”, pristup ,,više je više” svakako neće dugo funkcionisati.

This slideshow requires JavaScript.

 

LUTANI

Brend sa sjedištem u Sankt Peterburgu LUTANI, osnovala je protekle godine Anita Ljutvinskaja, donosi priču o ljudskoj ranjivosti i stanju. Tako se i zove njihova nova kolekcija – Ranjivost, a prikazala je ,,Givenchyjeva” manekenka Stanislava Izjumova.

LUTANI nabavlja sablasne tkanine lokalno u Sankt Peterburgu ili ih uvozi od evropskih proizvođača. Hipnotički kratki film Andreja Valentsova prikazao je njihov novi dizajn kroz priču o duhovima – sa manekenkom koja je nastanila davno napuštenu kuću i zamrznuti bazen. Odjevni predmeti se kreću od grimiznih svečanih haljina do nekoliko odjevnih predmeta termohromne tkanine koja mijenja boju.

Dok je Stanislava hodala zamrznutim zimskim predjelima, mali duh tragajući za smislom, lepršavi i futuristički odjevni predmeti ponudili su savršen pejzaž emocijama poznatim svima nama u ovom vrijeme – neizvjesnost i nepokolebiva želja za novom iskrenošću i intimnošću. Njen spektar na kraju je potonuo na dno zamrznutog jezera obučen u bijelu svilu, podsjećajući na legendarni hologram Kejt Mos kreiran od strane Aleksandera Mekvina.

This slideshow requires JavaScript.

ASOMATAV

Gruzijski brend bio je sljedeći, a ime je dobio po starinskom gruzijskom rukopisu asomatavruli. U svojoj novoj kolekciji za proljeće/ljeto 2020, ovaj mladi brend istražuje i hvali gruzijsku genijalnost, karakter i nasljedstvo. Kreativna direktorka brenda Natja Gvenetadze, advokatica i diplomac Instituto Marangoni iz Majamija i britanske Više škole za umjetnost i dizajn, prikazala je nježan kratki film, sa manekenima u striktnim crnim odijelima i plisiranim haljinama, što je sve veoma podsjećalo na tradicionalnu gruzijsku modu. Neustrašivo oštre linije muških čerkeski i delikatnih ženstvenih kvartulisa odrazila je Natja Gvenetadze u novim formama elegantnih haljina, jakni i pantalona. Junakinja brenda ASOMATAV stoji na zemlji čvrsto kao muškarac i nosi bluze sa ogrtačem koji podsjećaju na plašt. Izgled su upotpunile lepršave pantalone sa visokim strukom. Zvijezda ove nove kolekcije bio je ASOMATAV jedinstveni tradicionalni print.

This slideshow requires JavaScript.

Vakproject

Ideološkinja Lisa Kazbekova, bivša studentkinja Škole za umjetnost i dizajn iz Čelsija, sa diplomom grafičkog dizajna, prikazala je romantični kratki film. Brend ,,Vakproject”, osnovan 2015, prikazao je savršenu parisku mješavinu klasičnog stila i oblika, pri tome zadržavajući tradicionalni britanski senzibilitet.

Nova kolekcija za sezonu proljeće/ljeto 2020 bila je posvećena izazovima, estetici i tradiciji stvaranja klasičnih kostima. Dizajnerka je željela da kreira jasnu i balansiranu kolekciju, androgenu i minimalističku, u kojoj je ključni predmet tradicionalna jakna.

Stoga, kolekcija sadrži jakne i kapute debelih, pletenih i kockastih tkanina koje podsjećaju na britanski krajolik.
Kolekcija je sadržala niz značaka, ogrlica i ostalih modnih detalja, koji su bili dobro ukombinovani sa sumornim tonom izolacije.

This slideshow requires JavaScript.

ELENA SOUPROUN

Brend ELENA SOUPROUN, osnovan 1997, proslavio se majstorskim krojem i upotrebom vintidž tkanina, starinskih materijala i ekskluzivnog ručnog veza. Suprun navodi pedesete kao glavnu inspiraciju i Diora, Kardena i Žaka Fata koji su vladali mislima i srcima ljubitelja mode u Evropi.

Njen novi set kreacija nosi naziv ,,Fly Me To The Moon” i vidjeli smo kako inspiracija prelazi od bel epoka, ruske mode 18. vijeka do francuskih umjetnika prve polovine 20. vijeka. Maestralno vezene crne jakne i lepršave crno-bijele haljine i kaputi dobro bi pristajali, takođe, Čehovim i Turgenjevim junakinjama.

Prelijepi nabori na rukavima svake haljine podsjetili su nas na eleganciju predrevolucionarne Rusije i seoskog života, dok su elegantni mali detalji u crnoj i krem nijansi nas vratili u najbolje dane ,,Chanela” i ,,Diora”.

Kolekcija je upotpunjena sa nekoliko crnih i svečanih haljina, sve lepršave i plisirane ili elegantnog veza sa cvijećem i lišćem. Nije bila u potpunosti crno-bijela (iako se činilo da je to bila tema cijele kolekcije) – Suprun je prikazala niz psihodeličnih šara koje su podsjećale na brendove poput onih u legendarnoj londonskoj radnji BIBA, a završila je sa setom svečanih haljina u tamno ljubičastoj i crvenoj nijansi boje krvi, sve upotpunjeno perjanim i ukrašenim okovratnicima.

This slideshow requires JavaScript.

ophelica

Još jedan mladi brend iz Moskve, ,,ophelica” je čedo Regine Turbine, koja je osnovala kompaniju 2019. godine. To je postao prvi ruski brend koji je zvanično prodavao na malo virtuelnu odjeću, inspirisanu, kao što već možete da pretpostavite, Šekspirovom Ofelijom i idejama o tome kako bi se snašla u 21. vijeku.

Kolekcija brenda, koja sadrži 19 jedinstvenih digitalnih printova, unijela je mnoge ideje iz prošlosti u sadašnjost – i budućnost. Vanvremenost je isprepletana sa tim virtuelnim odjevnim predmetima, simbolima koji ukazuju na neizbježnost sudbine i protoku vremena: špijunsko ogledalo, lobanja, cvijeće života i starinski nakit i kovani novac.

Šare su ostale jednostavne, sa srebrnom, crnom i bijelom, ukombinovanim u geometrijske šahovske obrasce. Široke suknje, pantalone sa trakama i poluprozirni gornji djelovi od crnog tila stvorili su nešto nalik Alisi u Zemlji čuda.

Jedinstvena prezentacija pokazala je stvarne odjevne predmete digitalnog dizajna, ujedinjujući, prvi put, harmonično ideju i rezultat.

This slideshow requires JavaScript.

/SELFÉTUDE

Kolekcija brenda iz Sankt Peterburga Ekaterine Okhotnikove, diplomca milanske Akademije DOMUS. Koncept brenda zasnovan je na kombinaciji minimalizma sa elegantnim elementima i strukturama, odiše estetikom i eklektičnim izgledom moderne žene.

Nova kolekcija Ekaterine Okhotnikove, koja je osnovala /SELFETUDE 2018. godine, inspirisana je apstraktnom umjetnošću impresionista, dok razmišlja o tome da li naše životno iskustvo može da mijenja sistem vrijednosti tokom života.

Sama kolekcija sadrži kapute i odijela sa asimetričnim i klasičnim siluetama u primarnim bojama, haljine i bluze običnih tkanina, kako gustih, tako i svijetlih, kao i višeslojne kombinezone koji sadrže ukrasne elemente.

Žensku siluetu upotpunjava mračna, ali emotivna atmosfera kroz korišćenje tamnih nijansi, kao i draperije i fino prišivenih detalja na odjeći.

 

This slideshow requires JavaScript.

LATARDE

LATARDE je brend dizajnerke Marije Gudkove, diplomca britanske Više škole za umjetnost i dizajn.
Prijedlog dizajnerke je oživljavanje svakodnevice svijetlom i elegantnom odjećom, praktičnom za radni dan i noć u pozorištu, izložbenu turneju ili zabavu sa prijateljima. U Španiji, la tarde znači interval od 13:00 do 19:00, savršen prostor u vremenu između jutra i noći, kada želimo da zamijenimo strogo radno odijelo za nešto manje formalno.

Stoga je DNK brenda LATARDE kombinacija dva kontrastna stila, koji spajaju strogi kancelarijski minimalizam i koktel haljinu u jednom izgledu, što može učiniti da vam bude udobno, a opet bi bilo primjereno bilo gdje da idete tokom dana. Kul i futuristička video kampanja dobro se slagala s tim konceptom, sa modelima koji su pozirali u neformalnim situacijama i na radnom mjestu i stavljali svoje omiljene odjevne komade na stalak za odjeću.

Polazište ove kolekcije bio je sveukupni minimalistički stil, kombinovan sa geometrijskim apstraktnim šarama  jasnih oblika i ,,fleka” u boji. Oblici i kontrasti daju izgledu posebnost i karakter, a odjevni komadi bi se dobro uklopili sa isplaniranom garderobom moderne dame koja ne voli svakodnevni izgled.

This slideshow requires JavaScript.

JULIA DALAKIAN

Julija Dalakian je  miljenica ruskih pjevača i zvijezda. Na ruskom tržištu je radila više od 20 godina, opslužujući moskovske i inostrane klijente. Dva puta godišnje, brend pravi dvije sezonske kolekcije, predstavljene na Mercedes-Benz Fashion Week Russia od samog osnivanja.

Novom kolekcijom ,,Tajanstvena priroda” brend ,,JULIA DALAKIAN” istražuje čula i um, pokušavajući da sagleda moderno doba kroz prirodu stvari i osjećaja. U stvaranju, dizajnerka je koristila prirodne tkanine (kašmir, vunu, svilu), motive iz sopstvene linije ,,JULIDA” dizajnerskih tkanina i šare koje oponašaju floru i faunu.

Kolekcija sadrži duge kapute ženstvenih oblika, naglašavajući brz tempo modernog života. Odijela, asimetrične haljine i suknje, bluze s pufnastim rukavima i svečane haljine od baršuna u stilu art deka stvaraju atmosferu misterioznog paganskog festivala. Šalovi i haljine nalik kimonu u kontrastu sa svijetlim, pletenim šljaštećim svećanim haljinama, imali su zlatni motiv u obliku bube. Ostale kreacije imale su nabore u obliku oklopa na ramenima i remenje, upotpunjeni zlatnim tijarama u obliku lovora.

This slideshow requires JavaScript.

HOUSE OF LEO

HOUSE OF LEO, mladi brend iz Moskve, osnovan prošle godine, čedo je Leonida Aleksejeva, poznatog po radu sa uniseks odjećom i širokim opsegom inspiracije. U njegovom glavnom fokusu je, međutim, odjeća za muškarce, a njegova nova kolekcija za jesen/zimu 2020-2021 nježno je ,,zbogom” nečijim mladalačkim idejama u životu odraslih.

Novu kolekciju čine vunena odijela sa vintidž sovjetskim uticajem, pamučne majice sa šarama Višija, zatim predmete napravljene od vještački stare vune, kaputi s printom tapiserije, duksevi koledža, dresovi od merino vune i širok asortiman štampanog grafičkog printa (ili, bolje rečeno, jedinstvenih tetovaža) na pamučnim bomberkama, kožnim torbama i jaknama.

This slideshow requires JavaScript.

WHITE CROW

Popularni moskovski brend sa sklonošću ka japanskoj estetici, WHITE CROW su 2013. godine osnovali Anton Maetni i Natalija Gušina. Dizajnerski dvojac ideje i inspiraciju za nove kolekcije pronalazi na putovanjima, u arhitekturi, umjetnosti i bilo kojem kreativnom predmetu na koji naiđu. Njihove siluete i kroj liče na origami i arhitektonske oblike.

Njihova kolekcija teži da se drži podalje od koncepta mode i da stvara lični stil za svakog kupca.

Poigravajući se sa širokim asortimanom kontrasnih materijala, Anton i Natalija pokušavaju da stvore dodirno iskustvo sa svakim odjevnim predmetom. Kroz ovaj eksperiment, poznati oblici i forme počinju novi život.

Kratki film koji je predstavio tim WHITE CROW snimljen je u Istanbulu, gdje Istok srijeće Zapad i prikazuje futuristički istočni grad koji naseljavaju sajberpank hakeri, parkur trkači i ljubitelji mode.

This slideshow requires JavaScript.

SL1P

SL1P je ruski eksperimentalni brend koji su 2018. godine osnovali Vjačeslav Abdenov i Vlad Ivanov. Ime se odnosi na termin u pletenju Slip, što na engleskom jeziku označava prenošenje šava iz jedne igle za pletenje na drugu.

SL1P sjedinjava tradiciju umjetnosti izrade dresa, originalan dizajn i modernu umjetnost. Umjesto kreiranja uobičajenih sezonskih kolekcija, tim brenda izrađuje male kapsula kolekcije sa odabranim muzama koje misle na isti način: umjetnicima, grafičkim dizajnerima i arhitekatama. Svaka kapsula je u ograničenom izdanju i, štoviše, dizajneri, slijedeći odgovorne modne principe, koriste reciklirani materijal.

Njihova nova kolekcija posvećena je eksperimentisanju sa materijalom od kojeg se prave dresovi. Ovoga puta, tim SL1P prikupio je jedinstven asortiman prediva iz cijelog svijeta – uglavnom iz evropskih i azijskih prodavnica. Na primjer, prozirne dimne haljine i topovi izrađeni su od Loro Pjana svile i metalne pređe, što predstavlja efekat za pamćenje. Njihovo drugo otkriće bila je posebna pamučna i poliamidna pređa, koja omogućava da pleteni proizvodi podsjećaju na lančane veze. Pored haljina i brendiranih prsluka u obliku pravougaonika, ova nova ponuda SL1P uključuje džempere, kardigane, topove i bomberke sa sportskim rukavima. Većina prikazanih odjevnih komada takođe je uniseks.

This slideshow requires JavaScript.

 

Jana Besfamilnaja

Dizajnerka Jana Besfamilnaja, koja je brend osnovala 2016, pokušava da prikaže različita putovanja sa svakom kolekcijom i voli da kombinuje eklektične stilove. Janina heroina živi u svijetu koji se stalno mijenja. Mjesto, vremenski period, sa stilom i atmosferom – sve je u konstantnom protoku.

Nova kolekcija u ružičastoj nijansi posvećena je snovima i takvi su odjevni predmeti – kaputi u nijansi lizalice, haljine u nijansi trešnje, jakne u nijansi makarunsa, korseti u nijansi maršmeloua – sve to predstavlja ključni koncept brenda – transformaciju. Baš kao ostale kolekcije brenda, komadi iz proljećne kapsula kolekcije liče na građevinski komplet, koji ih čini mogućim za kombinovanje i uklapanje sa odjevnim predmetima kako bi se oživjele najhrabrije modne fantazije. Snimak kampanje i sam je jednako razigran i simpatičan, sa heroinom koja se igra u domu, slika, razgovara sa prijateljima putem fejstajma, pije, čita, kuva i čak pravi prozore.

This slideshow requires JavaScript.

REWEARIT

Velina Sukiasjan osnovala je REWEARIT protekle godine, inspirisana konceptom nadciklaže. Dizajnerka istinski vjeruje u odgovornu potrošnju, koja je potrebna u ovom vremenu za planetu i ljude koji je naseljavaju. Stare stvari ne moraju da budu bačene: ako su u dobrom stanju, lako je udahnuti im novi život.

Novu kolekciju kreirala je kako bi pokazala važnost zaštite prirode, zahvaljujući individualnom samosvjesnom stavu. Novi odjevni komadi stvoreni su u potpunosti kroz proces recikliranja polovne odjeće. Jedan od najvažnijih djelova rada Sukiasjan bio je da se ne izgubi individualni stil brenda, te svaki izrez i šara pričaju priču koja je morala biti reflektovana kako bi se dobio potpuno novi i moderni odjevni komad. U oblikovanju ovih novih izgleda, dizajnerka je inspiraciju pronašla u nedavnim putovanjima u Jermeniju i Gruziju.

Nestvarnu prirodu i zgrade živopisnih boja pretočila je u šare na odjeći, dok su tekstura i raznobojnost na ,,kamenoj” paleti poslužile kao inspiracija da se stvori jedinstven uzorak nijansi. Prilikom kreiranja kratkog snimka za nedjelju mode, težila je da uklopi individualni izgled sa prirodom i prikaže vitalnu potrebu za očuvanjem prirode koja nas okružuje – jakne su bile isprepletane sa granama drveća, a divlje cvijeće i ljiljani su punili džepove tragičnih heroja.

This slideshow requires JavaScript.

 

RED SEPTEMBER

Olga Vasjukova iz ,,RED SEPTEMBER” počela je sa kreiranjem muške i ženske odjeće 2018. Ona je dizajnerka sa više profila, koji uključuju dizajn, ilustraciju, produkciju, snimanja i vizuale. Diplomirala je modni dizajn na Polimodi. Kolekcija za jesen/zimu 2020-2021 treća je ovog brenda. Prve dvije kolekcije bile su veoma uspješne, zavređujući članke u međunarodnim modnim časopisima (Business of Fashion, Vogue, Dazed and i-D). Kratki film koji je Vasjukova predstavila uključivao je francuske tinejdžere koji su govorili o svojim nadama i snovima za 2020. i poslije.

Ova nova kolekcija je prvi dio trilogije koja je u planu razmišljanja o strukturama unutar društva. Kao i uvijek, kolekcija sadrži odjevne predmete za njega i nju – ženski segment činile su kožne jakne i kaputi sa naramenicama, jarkim dvobojnim kaputima od ovčje kože, vunenim pantalonama, jaknama sa višeslojnom draperijom, visokotehnološkim kišnim jaknama i bomberkama, višeslojnim haljinama i crno-bijelim kožnim pensil suknjama. Dio za muškarce činili su asimetrični dvobojni džemperi, elegantne pantalone sa zakrpljenim džepovima, ogromne džins jakne, visokotehnološke bomberke napravljene od nekoliko kontrasnih materijala, jakni od ovčije kože, kao i kožne jakne i kaputi.

This slideshow requires JavaScript.

Podsjećamo, virtuelni Mercedes-Benz Fashion Week Russia traje i sjutra. Prenose uživo moguće je pratiti iz svih krajeva svijeta na AIZEL.RU i MEGOGO.NET.

DJ GROOVE bio je zadužen za muzički dio digitalne #MBFWRussia.

Pratite sve novosti na zvaničnom vebsajtu www.mercedesbenzfashionweek.ru/en i našim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama:

 

Modna komora Rusije:

https://www.instagram.com/russianfashioncouncil

https://www.facebook.com/RFCouncil

https://vk.com/russianfashioncouncil

 

Mercedes-Benz Fashion Week Russia:

https://www.instagram.com/mbfwrussia

https://www.facebook.com/MBFWRussia

https://vk.com/mbfwrussia

https://t.me/mbfwrussia

https://twitter.com/MBFWR

https://www.youtube.com/user/mbfweekrussia