DRUŠTVO PREPORUKA

SZO I MMF: U recesiji smo, ovo je najmračnije doba čovječanstva

Ilustracija

U toku je konferencija za novinare SZO.
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adhanom Gebrejesus je rekao da ima informacije da se u nekim državama događa porast nasilja u porodici.
– Načinite plan kako da zaštite sebe i dijete na bilo koji način. To može biti odlazak kod komšije, prijatelja, rođaka ili u sklonište ukoliko budete morali odmah da napustite dom. Nema izgovora za nasilje. Osuđujemo svaki vid nasilja – jasan je Gebrejesus.
On raspolaže i sa informacijom da je nekoliko zemalja ukinulo novčanu naknadu za testiranje i njegu pacijenata, bez obzira na osiguranje, državnost i rezidencijalni status.
– Mi u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ohrabrujemo ovakve mjere. Ovo je kriza bez presjedana koja zahtijeva odgovor bez presjedana – poručio je Gebrejesus.
Stoga, on je pozvao sve zemlje da ukinu finansijske barijere u njezi pacijenata, da ojačaju zdravstveni sistem, što znači da svi zdravstveni radnici dobiju plate, a zdravstene ustanove da budu opskrbljene provjerenom zaštitnom opremom i treće – testiranje, pronalaženje kontakata, prikupljanje podataka, komunikacija i kampanja sa informacijama.
– Dug je put pred nama – kazao je Gebrejesus.
Jedna od direktorki Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva zahvalila je svim zdravstvenim radnicima.
– Sada smo u recesiji. Ovo je još gore od globalne finansijske krize. Ovo je u mom životu najmračnije doba čovječanstva. Zahtijeva da se svi ujedinimo – poručila je ona.
B.R.