DRUŠTVO PREPORUKA Uncategorized

KCCG: Izliječen prvi pacijent obolio od korona virusa

Prvi pacijent koji je obolio od korona virusa, a liječen je u Kliničkom centru Crne Gore, otpušten je danas kući. Riječ je o pacijentu iz Bara starom 46 godina. Ovo je danas na press konferenciji saopštio dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore.

On je kazao da se u ovoj ustanovi na liječenju nalazi 21 pacijent, 16 je na Infektivnoj klinici, pet na intenzivnoj njezi Interne klinike od kojih dvoje na respiratoru.

Trogodišnje dijete iz Bijelog Polja, zaraženo korona virusom, nalazi se u Institutu za bolesti djece, sa majkom koja je, takođe, pozitivna na korona virus. Djetetovo opšte stanje je odlično.

Eraković se složio na konferenciji za novinare da je nedopustivo što je objavljen spisak zaraženih od korona virusa i da je svaka stigmatizacija potpuno besmislena.
– Apelujem da nas puste da radimo svoj posao – rekao je Eraković.
Crna Gora u ovom trenutku raspolaže sa 106 respiratora, a večeras stiže najveća pošiljka medicinske opreme koju je Vlada Crne Gore dobila.
– Molim sve da se pridržavaju naredbi, mjera i preporuka. Ako u Crnoj Gori imamo 70 pozitivnih građana danas koji po podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) u prosjeku ostvare oko 90 kontakata, 70 novih klastera, uticaće da u roku od maksimum 14 dana imamo 6.000 do 6.500 novozarženih pacijenata. To može da uradi samo 70 građana. Od toga bi 150 umrlo, a 300 bi bilo na respiratoru – rekao je Eraković.
Poručio je da dozvoljeni period građani iskoriste samo za neophodne radnje, ne na okupljanja u stanovima i slavlja.
– Spremni smo za izazove, ali i nama i vama je u interesu da tih izazova bude što manje. Bez izuzetka, svi moramo biti na istom zadatku – poručio je Eraković.
Šefica medicinskog tima Marina Ratković kazala je da u aktuelnoj situaciji nema otvaranja bolovanja od strane medicinskog kadra.
– Niko se ne žali, raspoloženje je na visokom nivou – rekla je ona.
Svaki novi dan nam je nova pobjeda i novi uspjeh, da nema među nama u Intenzivnoj jedinici zaraženih kovidom, istakla je Ratković.
B.R.

Mn.M.