DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Šesnaest pacijenata hospitalizovano, jedan životno ugrožen

U Kliničkom centru Crne Gore hospitalizovano je 16 pacijenata, od kojih je 12 na Infektivnoj.
– Svi su u stabilnom stanju i možemo biti zadovoljni njihovim oporavkom. Imamo četiri pacijenta na Intenzivnoj njezi na Internoj klinici. Tri su stabilna, a jedan je na respiratoru i životno je ugrožen – saopšteno je na konferenciji za novinare KCCG koja je u toku.
Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković još jednom je potvrdio da je zdravstveni sistem Crne Gore  ,,apsolutno spreman, što se do sada i pokazalo.”
Ono što je, po njemu, najvažniji uslov jeste odnos građana Crne Gore prema ovoj situaciji.
– Donijeli smo dobre mjere i imamo dobre uslove, ali da bismo zajednički pobijedili, neophodna je velika odgovornost i disciplina građana. Moram da pohvalim veliki broj građana koji se pridržava mjera disciplinovano, ali, moramo da utičemo i na one koji se toga ne pridržavaju, jer dani koji nam slijede su najteži u ovoj borbi – poručio je Eraković.
S time je saglasan i šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.
– Primjećeno je da je veliki broj građana juče izlazio. Nije to nikakav policijski čas, ni strogoća, već prevencija. Ako nam vi ne izađete u susret, naše mogućnosti će biti male. Što manje kontakata i na taj način ćemo dobiti svaku bitku, pa i za naše zdravlje – istakao je Lazović.
On je dodao da crnogorski zdravstveni sistem računa na 2.300 ljekara, uključujući i one u penziji, kao i na 3.323 medicinskih sestara.
– Ispod svjetskog prosjeka smo, što se tiče medicinskih radnika u izolaciji – rekao je Lazović.
U izolaciji su 82 medicinska radnika iz bolnice u Baru. Tamo su zatvorili više odjeljenja, tako da su iz KCCG tamo otišli ginekolozi, instrumentalisti, babice…, kazao je Lazović.
– Sve bolesnike sa područja Bara smo opskrbili – istakao je Lazović.
Zdravstveni sistem, dodao je on, sabrao je iskustva Kine, Njemačke, Francuske i Italije i da Crna Gora koristi te protokole.
Pacijenti su podijeljeni u tri grupe, a na globalnom nivou laki pacijenti čine oko 80 odsto zarađenih koronavirusom, srednje teški oko 15 odsto i pet odsto teški pacijenti.
Kazao je i to da su sve privatne ustanove stavile svoje kapacitete na raspolaganje.
Zatvoreni su, dodao je on, podgorički domovi zdravlja – Studenska ambulanta, Gornja Gorica, Zabjelo, Centar i Zlatica.
B.R.