PREPORUKA SPORT

ZVANIČNO: Utvrđeni novi termini Olimpijskih i Paraolimpijskih igara

Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Međunarodni paraolimpijski komitet, Organizacioni odbor Tokija 2020, vlasti Tokija i Vlada Japana danas su utvrdili nove datume – Olimpijske igre biće održane od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine, a Paraolimpijske igre od 24. avgusta do 5. septembra 2021. godine.

Odluka je donijeta nakon telefonske konferencije kojoj su prisustvovali predsjednik MOK-a Tomas Bah, predsjednik Tokija 2020 Mori Joširo, gradonačelnik Tokija Koike Juriko i ministar za Olimpijske i Paraolimpijske igre Hašimoto Seiko.

Nju su, kako je navedeno u saopštenju, donijeli na osnovu tri principa – kako bi zaštitili zdravlje sportista i svih učesnika uslijed pandemije korona virusa, kako bi se zaštitili interesi sportista i olimpijskog sporta i kako bi se ispoštovao svjetski sportski kalendar.

Ovi datumi biće dovoljni kako bi se ispoštovao završetak kvalifikacionog procesa. Svi sportisti koji su se kvalifikovali za OI koje je trebalo da budu održane ove godine kvalifikovani su i za OI 2021. Takođe, kvote sportista ostaju iste.

– Ovom odlukom siguran sam da, u saradnji sa Organizacionim odborom Tokija 202, Opštinom Tokio, Vladom Japana i našim akterima možemo savladati ovaj izazov bez presjedana. Čovječanstvo se u ovom trenutku nalazi u tunelu. Olimpijske igre u Tokiju mogu biti svjetlost na kraju tog tunela – rekao je predsjednik MOK-a Tomas Bah.

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrju Parsons istakao je da će POI naredne godine iskazati posebnu vrstu ljudskosti i ujedinjenja, globalno slavlje ljudskog otpora i senzacionalni prikaz sporta.

Predsjednik Organizacionog odbora Tokio 2020 Mori Joširo, zahvaljujući svima i podsjećajući da je ovo prvi put u istoriji da su Olimpijske igre otkazane, poručio je da će OOT2020 nastaviti da naporno radi na uspjehu Igara naredne godine.

Gradonačelnik Tokija Koike Juriko vjeruje da je novi datum idealan, te da će vlasti Tokija posvetiti se svim svojim resursima i blisko sarađivati sa Organizacionim odborom Tokija 2020, nacionalnom vladom i drugim zainteresovanim stranama da se u potpunosti pripreme za bezbjedne Igre.

B.R.