DRUŠTVO PREPORUKA

MUGOŠA: Produženje samoizolacije je jedini način da se izborimo sa covid-19

Direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša kazao je da je produženje samoizolacije za 14 dana uvedeno kako bi se sačuvalo zdravlje i život ,,i onih koji su u samoizolaciji i karantinu i stanovništva Crne Gore.”
– Mjere se moraju preduzeti, kako smo i dosad preduzimali mjere, na vrijeme, možda i prije svih drugih. Nadam se da ćete me razumjeti. Sve ovo radimo radi zdravlja i spašavanja života ludi u Crnoj Gori. Stručnjaci Instituta za javno zravlje su razmatrali svaki aspekt, posebno nepoznanicu koja postoji u svijetu, vezano za inkubacioni period, gdje postoje podaci da može biti i duži, posebno na onu stranu koja govori o nošenju virusa bez simptoma, gdje postoji  mogućnost dužeg izlučivanja virusa. Sve to smo uzeli u obzir i zaključili smo da jedini pravi način gdje mi možemo biti sigurni je da produžimo za 14 dana samoizolaciju i karantin. Naravno, karantin će  biti produžen u samoizolaciji, a ljudi u samoizolaciji će samo nastaviti tamo gdje su bili još 14 dana – rekao je Mugoša.
Bez obzira na to koliko je teško, dodao je on, produženje samoizolacije je jedini način da se izborimo sa COVID-19 i sa onim što se dešava oko nas.
– Treba pogledati šta se dešava u Italiji, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Iranu, svugdje. Mi se još držimo dobro i naša namjera je da izdržimo što duže ovako. Ovo je jedini način, da ostanemo kući i da čuvamo sebe i druge i time spriječimo širenje infekcije, i jednog dana kažemo da smo uspjeli – poručio je direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša.
B.R.