DRUŠTVO PREPORUKA

MMP: Moraju se preduzeti i mjere za sprječavanje eskalacije nasilja u porodici

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava upozorilo je danas da se u vremenu bespoštedne borbe protiv pandemije virusa KOVID-19 ne smije izgubiti iz vida da trenutna situacija može dodatno pogoditi žene i djecu žrtve nasilja, te su apelovali da se moraju preduzimati i mjere za sprječavanje eskalacije nasilja u porodici.

Ministarstvo, Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti, tako se pridružilo Institutu za rodnu ravnopravnost EU u Viljnusu i Ekspertnom timu Savjeta Evrope – GREVIO u skretanju pažnje javnosti i svih relevantnih institucija na opasnost od eskalacije nasilja u porodici.

U tom resoru su naveli da se 199 država suočava sa pandemijom izazvanom virusom KOVID-19, što govori da gotovi svi ljudi na planeti protiv te pošasti vode biološki rat za opstanak čovječanstva.

– Nažalost, ova globalna pandemija nije zaobišla i našu zemlju. U kriznim uslovima izazvnim pandemijom koronavirusa, postoji realna opasnost za eskalacijom nasilja prema ženama i djecom jer je stanovništvo usmjereno na izolaciju i ograničavanje kretanja – ističu u ministarstvu.

U prilog tome, kažu, govore podaci o broju prijavljenih slučajeva koje saopštavaju nevladine organizacije SOS Nikšić i Crnogorski ženski lobi.

– Kućna izolacija svih članova porodice, strah od zaraze, psihoza, problem u snabdijevanju i finansijama, odsustvo sa posla su samo neki od faktora koji utiču na porast slučajeva nasilja u porodici. Ograničavanje kretanja i samoizolacija pružaju nasilnicima priliku za dodatnu demonstraciju sile i kontrole nad žrtvama. Žrtve porodičnog nasilja upućene su da provode sa nasilnicima duže vremenske periode, a neke od njih, zbog straha od zaraze, izbjegavaju da zatraže neophodnu zdravstvenu ili socijalnu pomoć – dodaju u ministarstvu.

Naglasili su da su nacionalne linije za žrtve porodičnog nasilja i seksualnog nasilja dostupne 24 časa.

– Brojevi telefona su: SOS Telefon 080 111 111 i SOS linija za žrtve seksualnog nasilja 020 250 750 – podsjetili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.