DRUŠTVO PREPORUKA

HRVATSKA: Četvrta žrtva koronavirusa iz Pule, 49 novih oboljelih

Beroš (foto: Daniel Kasap / POOL / HINA)

Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske izvijestio je na press konferenciji danas da je u Hrvatskoj u odnosu na juče u 16 sati 49 novih oboljelih od koronavirusa, čime je ukupan broj porastao na 635.

– Ukoliko to uporedimo s jučerašnjim povećanjem, brojka je manja, većina od novih bolesnika dolaze s iste mikrolokacije, očekujemo da će mjere koje smo uveli dovesti do toga zaraza ne ide dalje – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

On je dodao da ukupno imaju četvoro umrlih, nakon što je tokom noći s petka na subotu umrla bolesnica u Puli, u dobi od 92 godine, sa značajnim komorbitetom. Ukupno je testirano 4938 uzoraka.

– Na respiratoru je 19 bolesnika, a 45 osoba se oporavilo – rekao je.

Navedeno, kako je istakao, ukazuje da je epidemiološka slika i dalje zadovoljavajuća i optimistična. Optimizam, solidarnost i vjera su potrebni da bi zajedno prebrodili ovu svjetsku ugrozu, dodao je Beroš zahvalivši se svima koji akitvno doprinose tim nastojanjima.

Vili Beroš je, između ostalog, rekao da nije možda dobro za građane da svu svoju pažnju usmjere samo na informacije o koronavirusu. Istakao je da se treba odmaknuti od toga, na način da potražimo na internet virtuelne knjižare i muzeje te tako u pozitivnom tonu i u ozračju ležernijih tema provode vrijeme doma.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se i na jučerašnje zagađenje vazduha u Zagrebu.

– Trebam dati širu infrormaciju vezano za zagađenje vazduha sa lebdećim česticama, koje mogu ući i u krvotok, izazivaju akutne i hronične respiratorne probleme. Ovo zagađenje je u svim susjednim zemljama, širi se na zapad. Danas je situacija puno bolja, ali ne preporučujem boravak na otvorenom, dok te čestice ne budu odnesene na zapad – rekao je.

Na pressu se, takođe, moglo čuti da je procjena lokalne epidemiološke službe u Šibeniku bila dobra kada su tražili da se zatvori otok Murter. To je nova mikrolokacija s koje dolazi novih osam slučajeva.

– Nakon osam slučajeva, od juče imamo još sedam novih pozitivnih – rekao je Krunoslav Capak.

Capak je dodao da je moguće da su novi slučajevi u Zagrebu povezani sa događajima nakon zemljotresa kada su ljudi izašli masovno na ulice i u smanjenom obliku se pridržavali mjera socijalnog distanciranja.

– Prosječno trajanje inkubacije ove bolesti je pet-šest dana i sad je toliko prošlo od zemljotresa. Ipak, najduža inkubacija je 14 dana pa ćemo tek onda vidjeti koliko je novih zaraženih zbog situacije sa zemljotresom – kazao je Capak.

Davor Božinović naglasio je da je ovo borba za sve nas te da neće biti novih mjera.

– Trenutno ne planiramo nove mjere, stalno ćemo promišljati o situaciji. Mjere koje smo preduzeli su dosta striktne i daju određene rezultate, uspjeh mjera zavisi od toga kako se sprovode. To je zadatak svih građana, koliko budemo dosljedni, lakše ćemo se nositi s ovom situacijom. Ovo je borba za sve nas – rekao je on.

Na pitanje o splitskom zatvoru Bilice i glasinama da tamo ima zaraženih osoba, Božinović je poručio da u tom zatvoru nije narušena epidemiološka slika.

Alemka Markotić je izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti ,,Dr. Fran Mihaljević” deset osoba na respiratoru, jedna je osoba kritično, a ostali su stabilno. Odgovorila je i na pitanje jesu li svi bolesnici u bolnici ili se dio njih sa blažom kliničkom slikom liječi doma.

– Dio pacijenata je kod kuće, savjet je da ćemo pratiti i blaže bolesnike u Klinici, da naučimo nešto o bolesti. Jasno je i iz drugih zemalja da bolesnici s lakšim oblikom bolesti, mogu ostati doma, time ne opterećujemo zdravstveni sistem. Velik broj bolesnika može pridonijeti širenju bolesti i u bolnicama. U bolnici su i oni koji je mogu doma osigurati izolaciju – rekla je ona.

Beroš je govorio o smještajnim kapacitetima hrvatskog zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.

– Klinika ,,Fran Mihaljević” je proglašena institucijom koja vodi računa o bolesnicima koronavirusa, kapaciteti se približavanju kraju. Na respiratoru ih imamo 19 i ima 30 slobodnih respiratornih mjesta. Novi bolesnici s težom kliničkom slikom vjerovatno će u KB Dubrava. Za srednje bolesne pripremili smo Arenu. U zdravstvenom sistemu imamo 14.500 kreveta, 800 na intenzivnoj, pripremili smo u Dubravi 270 kreveta u aneksima A i B i 230 kreveta u ekspedicijski kamp HV-a pokraj KB Dubrava – rekao je Beroš.

Izvor: jutarnji.hr