DRUŠTVO PREPORUKA

CG PREDSTAVILA AMBASADORIMA NP ZA KORONAVIRUS: Puna podrška aktivnostima naše zemlje

Crnogorski Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju koronavirusa predstavljen je danas ambasadorima akreditovanim u našoj zemlji kao cjelovit je dokument koji obuhvata procijenjene sveobuhvatne tromjesečne potrebe Crne Gore u iznosu od 59 miliona eura u deset ključnih kategorija: od hitnih odgovora do brojnih urgentnih rješavanja socijalno-ekonomskih izazova.

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović je predstavio ambasadorima mjere i aktvnosti koje je naša zemlja do sada preduzela i rekao da Crna Gora ulazi u kritičnu fazu, jer se od naredne sedmice očekuje vrhunac epidemije.

– U ovoj borbi nam je potrebna i pomoć i razumijevanje u kratkom roku. Naše djelovanje danas, spasiće živote u narednim nedjeljama. Vremena za odlaganje nemamo, a to jasno pokazuju primjeri nama prijateljskih evropskih zemalja koje doživljavaju jedne od najdramatičnijih trenutaka u svojoj istoriji. … Potrebno je u najhitnijem roku pronaći adekvatne odgovore. I tu nam je potrebna vaša pomoć. Pomoć je potrebna i drugim državama regiona i ovo je najbolja prilika da učesnici ove konferencije iz tih država prenesu svojim državama iskustva ovakvog pristupa vjerujući da bismo uskoro mogli kreirati zajedničke regionalne inicijative – rekao je predsjednik NKT Milutin Simović.

Ambasadori su informisani da je predsjednik Vlade Crne Gore već pokrenuo inicijativu na zajedničkom odgovoru cijelog regona na koronavirus.

– Crna Gora želi i hoće da, kao i do sada, bude pokretač i adresa takvih inicijativa. To smo demonstrirali i ovih dana porukama iz Vlade da Crna Gora ne želi da zatvara svoje granice. Da Crna Gora želi i podržava slobodan protok robe, da se ne zabranjuje promet bilo koje robe, a posebno ne medicinskih sredstava i opreme. Da se ne blokiraju rezervisane i već plaćene isporuke. Dakle, Crna Gora ne želi da otežava i zaustavlja promet robe. Naprotiv! Ponudili smo svoje lučke kapacitete na raspolaganje regionu i šire – rekao je predsjednik NKT.

Naveo je da je Vladin tim je uz veliku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije izradio Nacionalni plan kao platformu za obezbjeđivanje podrške ne samo kroz Globalni fond UN za pripremljenost i odgovor, već i kao instrument za koordinaciju i djelovanje svih drugih naših međunarodnih i drugih partnera za podršku našim nacionalnim naporima da odgovorimo na pandemiju.

– U tom pravcu imamo već dnevnu komunikaciju sa SZO, obezbijeđenu podršku Evropske komisije kao dio hitnih mjera, a priprema se i njihov sveobuhvatni paket podrške. Pokrenuti su i NATO i EU mehanizmi za vanredne situacije – rekao je predsjednik NKT.

Kao izazovi na koje treba da bude odgovoreno prije početka vrhunca epidemije, prepoznat su: sprečavanje i kontrola infekcije, nadzor i istrage slučajeva i upravljanje slučajevima, nacionalna laboratorija i granični prelazi. Shodno tome ključni izdaci, koji su dokumentom predviđeni, su upravljanje slučajevima i socio-ekonomski aspekat, što čini oko nešto više od dvije trećine predviđenih sredstava, te logistika i nabavke i opremanje graničnih prelaza za šta je predviđeno gotovo 15 miliona eura.

Shodno prepoznatim izazovima dokumentom su kao ciljevi definisani: djelotvorno upravljanje krizom, ograničavanje prenosa s čovjeka na čovjeka uključujući i smanjivanje sekundarnih infekcija među bliskim kontaktima i zdravstvenim radnicima i ublažavanje uticaja u zemlji ukoliko dođe do značajnog prenošenja zaraze na nivou cijele zajednice.

Predsjednik NKT je rekao da su sve mjere i aktivnosti na suprotstavljanju pandemiji koronavirusa utemeljene na Ustavu i na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u kojima su propisane vanredne mjere u situacijama ugroženog javnog zdravlja te u članovima 5, 8, 9 i 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima u kojima se tretira mogućnost suspenzije određenih prava u cilju zaštite zdravlja građana.