DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Koncept #UčiDoma naišao na odlične reakcije

Ministarstvo prosvjete je konceptom učenja na daljinu #UciDoma, koji je uveden usljed epidemiološke situacije, zapravo postavilo sistem koji, uz određene intervencije, može da funkcioniše i nakon krize, cijeni nastavnik biologije Branko Anđić.

Anđić je jedan od nastavnika koji učestvuje u realizaciji #UciDoma, na način što, u organizaciji Ministarstva, snima predavanja i čini ih dostupnim svim učenicima putem tri TV kanala i e-platformi.

Aleksandar Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, naveo je da su ogromni napori uloženi u ovaj projekat, koji je pripreman tačno nedjelju dana, a koji bi se vjerovatno u normalnim uslovima pripremao mjesecima.

Kako naglašava Mitrović, prosvjetni radnici su još jednom pokazali da su dorasli zadatku.

-Reakcije javnosti su odlične. Nastavnici se iznenađujuće dobro snalaze u ovim potpuno drugačijim okolnostima. Naravno, savršenstvo u tehničkom ili bilo kom drugom smislu niti je moguće, niti mu težimo. Fokusirani smo na održavanje kontinuiteta učenja. Na suštinu, a manje na formu, a svakako da u hodu čitav taj novouspostavljeni sistem dorađujemo – naveo je Mitrović.

I profesor Anđić dijeli slično mišljenje.

-Projekat je izuzetno značajan, jer je održavanje kontinuiteta u obrazovanju ključno za djecu u razvoju. Dodatno, kreira se baza materijala koju učenici mogu koristiti i u redovnim okolnostima. Priprema materijala je, u načelu, mnogo zahtjevnija je od izvođenja. No, u ovom projektu i izvođenje je izazov, jer imamo zadatak da simuliramo školsku atmosferu pred kamerom. I pored toga, ovo što radimo izgleda jako dobro, i sa ponosom možemo reći da ne zaostajemo za drugim zemljama – smatra on.

Nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika Svetlana Jovetić naglašava da je #UciDoma jedno od najznačajnijih pregnuća Ministarstva prosvjete.

-Što se tiče samih nastavnih sadržaja, vama je jasno da se izvode u jednom neobičnom okruženju, te je to bio izazov, ali izazov koji nije bilo moguće odbiti. Svako od nas ima potrebu da se približi učeniku, pa i na ovaj način, pred kamerom – kazala je ona.

#UciDoma je koncept učenja na daljinu koji podrazumijeva snimanje velikog broja predavanja, u skladu sa planom i programom. Preciznije, snimljeno je oko 300 predavanja u nekoliko dana, a u toku je snimanje novih 200 predavanja. Nastava se izvodi za 14 predmeta i to: matematike, crnogorskog, engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika, istorije, geografije, sociologije, hemije, biologije, fizike i informatike.

Lekcije iz pomenutih predmeta se emituju na tri TV kanala – TVCG 2, UčiDoma1 i 2, i imaće gotovo 100 odsto pokrivenost u Crnoj Gori. Materijal će se naći i na websajtu napravljenom posebno za ove namjene www.ucidoma.me, te na youtube kanalu Uci doma.

Komentariši