DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Na MTF-u intenzivna onlajn komunikacija sa studentima

Profesori na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore su u vanrednim okolnostima nastave, izazvane globalnom pandemijom, nastavili sa intenzivnom elektronskom komunikacijom sa studentima, putem mejla, sajta i društvenih mreža.

Prema riječima dekanke ovog fakulteta Mire Vukčević, zbog ranije prakse, pomoć koju nastavnici trebaju, u ovom trenutku, je minimalna.

-Prezentacije se postavljaju na sajt Fakulteta pod oznakom odgovarajućeg predmeta, a studentima se šalju i skenirani djelovi literature, koja nije dostupna u elektronskoj formi kao i multimedijalni sadržaji na pojedinim predmetima – navodi Vukčević.

Sve informacije za studente, dodaje ona, počev od obavještenja o režimu rada studentske službe, pa do informacija vezanih za pojedine predmete, u sekciji su veb stranice fakulteta, u okviru zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore, pod nazivom Obavještenja za studente, a postavljaju se i u Fejsbuk grupi Fakulteta.

-Ono što je specifičnost MTF-a je veliki udio praktične nastave u laboratorijama, koja ne daje mnogo manevarskog prostora za onlajn nastavu. Ukoliko situacija sa epidemijom i posebnim mjerama potraje, najmanje što možemo da uradimo je da, gdje je to moguće, kao u slučaju upoznavanja sa instrumentalnim tehnikama ili instrumentima, organizujemo snimanje nastavnih sadržaja koji će biti dostupni studentima preko neke od platformi – kazala je Vukčević.

Rukovodstvo ovog fakulteta razmatra i interaktivniju komunikaciju sa studentima.

-Naša IT služba u saradnji sa Centrom informacionog sistema Univerziteta Crne Gore traži modalitet preko neke od onlajn platformi za učenje na daljinu, kako bi što bezbolnije i kvalitetnije prebrodili ovu neželjenu pauzu – istakla je Vukčević.

Svim nastavnicima se pravovremeno prosljeđuju, putem elektronske komunikacije, uputstva vezana za organizaciju nastave.

-Ukoliko pauza potraje, i bude potrebno da se i provjera znanja vrši onlajn, pripremamo se za obuku nastavnika za te potrebe – zaključuje ona.