PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

U 92. GODINI: Preminuo Alber Uderzo, tvorac Asteriksa i Obeliksa

Strip crtač Alber Uderzo, tvorac Asteriksa i Obeliksa, preminuo je danas od srčanog udara u 92. godini života, objavio je francuski Le Mond.

Alber Uderzo je bio jedna od najznačajnijih figura evropske strip scene. Njegov rad je najpoznatiji po čuvenim galskim junacima Asteriksu i Obeliksu.

Asteriks i Obeliks svoje prvo pojavljivanje su imali u oktobru 1959. godine u francuskom magazinu “Pilote” u epizodi “Asteriks galski junak”. Ovaj serijal je postao veoma popularan širom Evrope i svijeta, naročito zbog toga što su autori kroz prizmu radnje za vrijeme rimskog osvajanja, ismijavali i opisivali prilike u društvu u kojem su živjeli. Ono što je još jedna specifičnost ovog stripa jeste univerzalnost. Poenta epizoda može da se prenese na svako društvo u svijetu i svako doba koje je bilo i koje će doći. Priče o ovim junacima su prevedene na više od 100 jezika i prodate u 370.000.000 primjeraka.

Asteriks i Obeliks i danas zasmijavaju ljude širom planete svojim dogodovštinama i prate najsvježije društvene i svjetske tokove. Njihovi autori su danas Uderzovi pomoćnici Žan-Iv Feri i Didier Konrad.

Sljedeći junak Uderza i Gosinija je neodoljivi pripadnik izmišljenog sjevernoameričkog plemena starosjedilaca Šavašavasi, Umpah-Pah. Radnja stripa je smještena u osamnaesti vijek, u vrijeme francuskog prodora na sjevernoamerički kontinent. Čuvena uzrečica Umpah-Paha je “jak, jak, jak” i obožava da jede specifično jelo, pemikan, mljeveno ili sušeno meso pomiješano sa mozgom i mašću jelena ili medvjeda. Strip se ne oslanja na istorijske činjenice, i prvi put je objavljen 2. aprila 1958. godine u Tintin magazinu, ali nakon pete epizode, autori su odlučili da se u potpunosti posvete radu na Asteriksu.