DRUŠTVO PREPORUKA

SRBIJA: Treća žrtva korona virusa, počinje masovno testiranje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare da imaju treću žrtvu virusa krona u Srbiji, pišu novosti.rs.

Prije nešto više od sat preminula je još jedna osoba stara 60 godina u bolnici ,,Dragiša Mišović”. Kako je rekao, u pitanju je ženska osoba koja nije imala tešku kliničku sliku.

– Broj oboljelih se povećava iz dana u dan. Do sada smo se trudili i, čini mi se, djelimično uspjeli, uz nadzor i ključnu ulogu ljekara, da pandemijsku krivu usporimo, ali nismo suštinski napali virus – rekao je Vučić i dodao da su danas imali razgovor sa kineskim prijateljima.

Kako kaže, razgovarali su o tri stvari.

– Jedna kako i na koji način da zdravstveno napadnemo virus, drugo su dodatne mjere koje moramo da preduzmemo i treća su ekonomske mjere i šta je to što treba da se uradi kako bi se olakšala kriza. Promijenićemo pristup i politiku i krećemo na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećamo testiranje za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana – rekao je Vučić.

Dodao je da će u međuvremenu dobiti nove testove i prihvatiti kineski model.

– Mnoge zemlje su se trkale kako da najbolje odigraju politički. Ovo je veoma teško i imaćemo mnogo problema u tehničkom smislu, ali borićemo se duplo snažnije nego do sada – izjavio je Vučić.

Prema njegovim riječima, to je kao kada imate gangrenu na nozi i vi je odsjecate, ali ona raste na drugoj strani i dodaje da je pitanje trenutka kada ćete da izgubite nogu.

– Treba da testiramo što više ljudi. Da uhvatimo i dio skoro zdravog tkiva i tada će organizam biti totalno zdrav – rekao je Vučić.

Dodao je da je za to potrebno potpuno poštovanje pravila i da su Kinezi rekli da je dobro što je u Srbiji produžen policijski sat.

– Nećemo povećavati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugo. Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smještati u posebne bolnice. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od tri do 12 godina zatvora – istakao je predsjednik Vučić.

Predsjednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sastali su se danas poslijepodne sa ljekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv virusa korona. Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i članovi oba krizna štaba – za suzbijanje novog korona virusa, koji predvodi premijerka, kao i za otklanjanje posljedica po privredu, na čijem čelu je predsjednik. Grupa kineskih stručnjaka u subotu je došla iz Kine kako bi Srbiji pomogla u borbi sa virusom korona.

Izvor: novosti.rs