DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Odluke Vlade i NKT prekršilo 60 osoba

U Crnoj Gori je do jutros sankcionisano 60 osoba jer su prekršile dluke Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Trideset osam osoba je procesuirano zbog otvaranja ugostiteljskih objekata i njihovog rada, osam zbog kršenja rješenja o samoizolaciji, dok je 14 osoba procesuirano po drugim osnovima, izjavio je Aleksandar Bošković, načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalistčke policije.

– U pitanju su osobe koje su u putnički motornim vozilima prevozila više odraslih osoba, lica koji su organizovali veće skupove kao i lica koja nisu držala socijalnu distancu. Za sva ova nedozvoljena ponašanja predviđen je član 287 u Krivičnom zakoniku Crne Gore, odnosno krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Za ovo djelo propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina – istakao je on.

Takođe, član 302 Krivičnog zakonika predviđa da ukoliko je usljed izvršenja ovog krvičnog djelo nastupila teška tjelesna povreda nekog lica, odnosno zdravlje teško narušeno, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

– Ukoliko je usljed ovog ponašanja proizvedena teža posljedica, odnosno ukoliko je nastupila smrt jednog ili više lica počinioci će se sankcionisati kaznom zatvora u trajanju od dvije do 12 godina. Moram da istaknem da je Uprava policije maksimalno pojačala aktivnosti na terenu u cilju sprječavanja širenja korona virusa u Crnoj Gori, te su u tom smislu svi kapacitet, operativni i uniformisani, stavljeni na raspolaganje u cilju sprječavanja širenja zarazne bolesti – dodao je on.

Uprava policije je u okviru potražne službe formirala jedan poseban kanal koji omogućava lakše postupanje policijskih službenika, a u taj kanal su unešeni svi podaci o licima kojima je određena mjera samoizolacije.

– U narednom periodu nastavljamo ove aktivnosti a u saradnji sa tužilačkom organizacijom maksimalno ćemo se truditi da sva lica budu sankcionisana zbog nepoštovanja privremenih mjera – zaključio je on.

Izvor: CdM