MAGAZIN PREPORUKA

,,MI ODLUČUJEMO!”: Danas je Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Foto: latestly.com

Danas je Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

Organizacije širom svijeta i ovog 21. marta će pozvati na solidarnost, a uslijed situacije sa koronavirusom, kampanja će biti održana virtuelnim putem.

Ujedinjene Nacije danas će održati virtuelnu konferenciju sa programom posvećenim osobama sa Daunovim sindromom i moći će uživo da se prati ovdje.

Napravljen je i virtuelni projekat koji će moći da se gleda na Down TV i da se šeruju snimci kako bi se podigla svijest o Daunovom sindromu.

A tu su i današnji tagovi na društvenim mrežama #LotsOfSocks putem kojeg se, takođe, podiže svijest i inspiriše svijet da počne da govori o Daunovom sindromu, a uključuje postavljanje fotografija i snimaka sa čarapama, rasparenim, raznih jarkih boja, kao i #WeDecide preko kojeg, takođe na društvenim mrežama, osobe sa Daunovim sindromom šalju poruke.

Ovim putem dijele se iskustva i uči se više o ovim divnim osobama.

Važno je obilježiti ovaj dan kako bi se podstakli ljudi za veće poštovanje prava osoba s Daunovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati i kvalitet njihovog života.

Svaka osoba sa Daunovim sindromom ima jedinstvenu ličnost, sposobnosti i talente.

Simbol Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom su šarene čarape. Šarene i rasparene čarape simbolizuju različitost, da svi možemo i želimo živjeti zajedno uprkos različitostima.

Osobe rođene sa Daunovim sindromom imaju promjenu na dvadesetprvom paru hromozoma gdje, umjesto dva hromozoma, imaju tri. Hromozomski poremećaj uzrokuje kašnjenje u fizičkom, intelektualnom i jezičkom razvoju
Fizičke i medicinske karakteristike osoba sa Daunovim sindromom se razlikuju kao i mentalna sposobnost, ponašanje i fizički razvoj.
Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Daunovog sindroma u pogledu 21. hromozoma. Dan je prvi put obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Naziv Daun potiče od imena engleskog ljekara Džona Langdona Dauna, koji je 1866. prvi opisao sindrom, skoro 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaja.

B.R.