DRUŠTVO PREPORUKA

FZO: Od sjutra onlajn dodjeljivanje PIN koda za korišćenje portala eZdravlje

Građani su u proteklom periodu pokazali veliko interesovanje za korištenje portala eZdravlje, čiji je osnovni preduslov posjedovanje PIN koda, koji se trenutno može dobiti odlaskom kod izabranih ljekara ili na šalterima poslovnih jedinica i filijala Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO). S tim u vezi, Fond će već od sjutra obezbijediti onlajn dodjeljivanje PIN koda, koji će osiguranici dobijati unosom potrebnih podataka (broj zdravstvene knjižice, matični broj i broj telefona) na portalu eZdravlje, saopšteno je iz FZO.
Posrijedi je, kako je kazao direktor Fonda Sead Čirgić, jedna u nizu mjera koje je FZO donio, slijedeći preporuke Vlade, a sve u cilju sprovođenja preventivnih mjera zbog pojave i širenja korona virusa.
– Juče smo donijeli niz mjera sa namjerom da zaštitimo naše zaposlene, korisnike Fonda i one koji su nam trenutno najpotrebniji – ljekare. Prije svega, apelovali smo na naše osiguranike da bez prijeke potrebe ne dolaze u FZO. Ograničili smo vrijeme kada mogu dolaziti na šaltere poslovnih jedinica odnosno filijala Fonda. Novo radno vrijeme je od 8 do 11 sati. Uputili smo molbu da ne dolaze ako nije neophodno da bi predali zahtjeve za refundaciju ili zahtjeve za upućivanje, u koliko se ne radi o hitnim situacijama – rekao je Čirgić u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro.
Primjetan je, kako je dodao Čirgić, porast trenda korišćenja elektronskih servisa koje je Fond omogućio upravo za njihovu namjenu.
– Ono što, takođe, mogu da primjetim je da smo samo u toku jučerašnjeg dana imali povećano korišćenje servisa elektronskog naručivanja koji omogućava hroničnim pacijentima da obezbjede dovoljnu mjesečnu terapiju. Njih oko 350 je iskoristilo tu mogućnost i ja sam vrlo zadovoljan. Osim toga, u komunikaciji sa direktorom Doma zdravlja (DZ) u Podgorici Nebojšom Kavarićem saznali smo da su se drastično smanjile gužve u DZ – kazao je direktor Fonda.
On je još jednom apelovao na građane da bez prijeke potrebe ne posjećuju DZ, pogotovo ako osjete simptome gripe.
– Moramo da sačuvamo naše ljekare. Iskoristite sve brojeve telefona koji su dostupni a koje su objavili Institut za javno zdravlje i DZ. Na taj način ćemo sačuvati i ljekare i druge građane – istakao je Čirgić.
Trenutno, kako je naveo prvi čovjek Fonda za zdravstveno osiguranje, Crna Gora raspolaže sa dovoljnim brojem respiratora.
– Ukupno ih u sistemu imamo 70, ali zbog epidemiološke situacije i moguće pojave korona virusa obezbijedićemo dodatne količine kako bismo bili spremni za svaku situaciju. Stoga je Fond naručio još deset respiratora. Očekujemo da ćemo dva dobiti u roku od pet dana, a još pet u roku od mjesec – rekao je Čirgić.
On se osvrnuo i na nedavno najavljenu donaciju Republike Kine Crnoj Gori u vidu dva respiratora.
– Obezbjedićemo još veći broj repiratora, u postupku su pregovori Vlade da se obezbijedi određeni broj respiratora pored ova dva, tako da mislim da ćemo sa te strane biti u potpunosti pokriveni – istakao je on.
Kada je u pitanju količina dezinfekcionih sredstava u apotekama, prema njegovim saznanjima, najavljeno je će se obezbijediti dovoljna količina istih.
– Trenutno znamo da ih nema na raspolaganju u svim apotekama, kako sam upoznat, u Montefarm apotekama imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava za ruke – naveo je on.