DRUŠTVO SLAJDER

NIKŠIĆANKA NELA VOJINOVIĆ: Već drugu godinu najbolja na državnom takmičenju iz hemije

Nikšićanka Nela Vojinović, učenica devetog razreda Osnovne škole ,,Jagoš Kontić”, i ove godine proglašena je za najbolju takmičarku na državnom takmičenju iz hemije. Takvo priznanje dobila je i prošle godine, a ona je u razgovoru za MNE magazin uspjeh prokomenatrisala mudrom rečenicom koja je svojstvena odraslim osobama-trudom i radom se sve može postići.

– Bila sam iznenađena, u isto vrijeme i srećna što sam dobila tako prestižnu nagradu kao potvrdu da se trudom i radom sve može postići. To mi je dalo još više samopouzdanja i motivisalo me da nastavim da se takmičim i da u budućnosti budem još bolja – priča naša sagovornica.

U dijelu javnosti se mogu čuti ocjene da su mladi rijetko zainteresovani da se bave prirodnim naukama, što nije slučaj sa Nelom. Priča nam da je u osmom razredu shvatila da je hemija ono što je zanima.

– I mislim da sam donijela pravu odluku – kategorična je Nela, dodajući da joj je omiljeni dio učenja eksperimenti kojima se dolazi do ključnih zapažanja i zaključaka.

Na ideju da je prijavi za takmičenje došla je njena nastavnica hemije Vera Popović, koja je kod nje prepoznala afinitet prema toj nauci. Nela ističe da su joj svi profesori čestitali na postignutom uspjehu, i doprinijeli da se osjeća ponosnom što je uspjela da svojim znanjem dostojno predstavlja svoju školu.

– I doprinesem njenoj afirmaciji. Uvijek sam u ovoj školi nailazila na podršku i razumijevanje i uvijek ću se rado sjećati vremena provedenog u njoj – ocijenila je ona.

Pojašnjavajući kako drugari reaguju na uspijeh koji je postigla, kaže da su od početka vjerovali u nju.

– I zajedno su se sa mnom radovali zbog osvojenih nagrada i postignutih rezultata – istakla je ona.

 

Nelin uspjeh nagradilo je i Ministarstvo prosvjete. Dobitnica je nagrade iz Fonda za kvalitet i talente i dio ekipe za odličan pet na osnovu prvog mjesta na školskom takmičenju i prvog mjesta Olimpijadi znanja iz hemije. Cijenili su, takođe, i njen opšti uspijeh u školi sa srednjom ocjenom 5.00, učešće u mnogobrojnim sekcijama, školskom parlamentu, kao i humanitarnim akcijama.

– Naša odjeljenja svake godine sprovode humanitarne akcije pod nazivom ,,Naše malo nekome je mnogo” u saradnji sa Crvenim krstom. Pomoć dodjeljujemo ugroženim porodicama. Takođe, učestvujemo u dodjeljivanju pomoći za učenike naše škole koji su socijalno ugroženi – objasnila je Nela.

Pored prirodnih nauka, pronalazi sebe u likovnoj i muzičkoj umjetnosti. Nela je okončala nižu muzičku školu, a planira da postane član ateljea.

– Pored svih obaveza koje imam u školi, uspijevam da izdvojim i slobodno vrijeme za slikanje i pisanje literarnih radova, pjesama. S obzirom da sam član KUD-a Čigra vikendom idem na probe folklora kojim se bavim od 4. razreda osnovne škole – ističe naša sagovornica.

Kada odraste, prije svega, voljela bi da se bavi poslom koji će joj, kaže Nela, pričinjavati zadovoljstvo pri radu. Za sad nema određen plan, ali će to svakako biti vezano za polje prirodnih nauka ili, možda, čak, posao u kojem će moći da ispoljava svoju kreativnost i ideje vezane za umjetnost.

– U svemu ovom mi najviše znači podrška mog brata blizanca, roditelja, prijatelja, nastavnika i svih onih koji mi daju vjetar u leđa i motivišu me da dam sve od sebe kako bih postigla što bolji plasman – istakla je ona.

Imajući u vidu da je i ove godine bila najbolja na državnom takmičenju, Nela se nada da će ponovo biti dio ekipe ,,Za odličan pet”. Njeni uspjesi i priznanja ponovo će zavrijediti pažnju javnosti i otvoriti neke nove priče…

 

N.Đ.