Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PRVI PUT NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA: Cijela Italija stavljena u karantin

Foto: RTE

Premijer Italije Đuzepe Konte upravo je objavio da stavlja cijelu zemlju u karantin zbog ubrzanog širenja korona virusa.
Novinar Tankredi Palmeri kaže da je to prvi put od Drugog Svjetskog rata da je cijela Italija u karantinu.
Premijer Konte ističe da će dekret biti potpisan odmah i da stupa na snagu sjutra ujutru. Kretanje je ograničeno, a javna okupljanja i sportski događaji zabranjeni. Omogućeno je samo kretanje do posla i u hitnim slučajevima.
Planirano je da policija drži pod kontrolu željezničke stanice, zaustavlja automobile na glavnim putevima, suspendovani su svi letovi iz Milana, a kazne za one koji ne budu poštovali pravila su tri mjeseca u zatvoru ili novčana kazna od 200 eura.
Italija je, nakon Kine, država sa najviše zaraženih korona virusom – 9.172 zabilježena slučaja do sada, 463 preminulih, od kojih 97 danas, 724 ih je izliječeno, a 733 u kritičnom stanju.
Zbog situacije sa korona virusom, bilježi se pad od 30 odsto u cijenama nafte, što stvara bojazan od globalne recesije.
Danas su iz Svjetske zdravstvene organizacije upozorili da je prijetnja od pandemije ,,veoma realna”. Međutim, dodaju, korona virus i dalje se može kontrolisati.
– Prijetnja od pandemije postala je veoma realna. Ovo će biti prva pandemija u istoriji koja će se moći kontrolisati. Nismo u milosti virusa – istakao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.
Na globalnom nivou, 4.005 osoba je preminulo, zaraženih je 114.223 u 112 zemalja, dok ih je 62.834 izliječeno.
B.R.