Porto Novi
ART PREPORUKA

FESTIVAL RUTA: Aplauz za ekipu predstave ,,Plah udah”

Foto: Krsto Vulović

,,Tih vdih” ili ,,Plah udah” predstava je Mestnog gledališča iz Ljubljane koja je izvedena na petoj večeri festivala RUTA Podgorica. Rađena po tekstu i u režiji Nejca Gazvode, ova porodična drama donijela je majstorsku glumačku igru, kakva se rijetko gleda čak i na festivalima ovog tipa, zaključak je svih učesnika okruglog stola, kojem je prisustvovao cjelokupan ansambl predstave, zajedno sa rediteljem.

Foto: Krsto Vulović

– Htjeli smo da uradimo predstavu koja ima posebnu atmosferu, pa otuda i ovaj naslov, jer smatram da je u teatru previše pompeznosti i agresije. Moje najdraže teme su naizgled tihe, nečujne porodične drame, a inspiraciju sam crpio iz mahom američke književnosti i drame – navodi Gazvoda.

Ajda Smrekar, koja tumači ulogu Petre, rekla je da je njen lik njena generacija.

– Mene su isto učili – studiraj i radi, radi radi… I imaćeš sve, stan, kola, posao. Ovaj tekst je o tome, generacijski problem je u pitanju, vrijeme prolazi, sve se mijenja, ljudi se mijenjaju, i tu moramo da pronalazimo ljepotu u novim izazovima – žudimo za zbližavanjem, za nekim malim vezama i razgovorima – istakla je Smrekar.