Porto Novi
ART PREPORUKA

NAGRADE ,,CEZAR”: Polanski osvojio tri priznanja, protesti protiv njega unutar i van sale

Foto: Tanjug/AP

Jubilarno, 45. izdanje uručenja francuskih filmskih nagrada ,,Cezar” proteklo je u protestima unutar i van sale protiv režisera Romana Polanskog.
Polanskog američko pravosuđe tereti za silovanje trinaestogodišnjakinje koje je počinio 1977. godine. To nije sve. Protiv njega optužnice je podiglo još nekoliko žena, među kojima i francuska fotografkinja i manekenka Valentin Monije koja je rekla da ju je režiser silovao i udario kada je imala 18 godina.
Pored toga, on je sa filmom ,,Optužujem”, o čuvenoj aferi Drajfus, nominovan u 12 kategorija. To je izazvalo protest i gorčinu dama u sali i van nje.
Gorjelo je sinoć van dvorane na protestima. Žene su nosile transparente ,,Violanski” (silovatelj Polanski), a upečatljiv je bio i ogromni natpis ,,Polanski: Cesar du meilleur violeur 2020” (Polanski: Cezar za najvećeg silovatelja 2020). Nisu izostali ni transparenti ,,Sram industriju koja štiti silovatelja” i ,,Gledaoci-saučesnici”. Na transparentima su bila ispisana imena francuskog režisera Lika Besona i američkog producenta Harvija Vajnstina.
Polanski smatra da je riječ o javnom linču, a na ceremoniju nije došao jer se bojao za sopstvenu bezbjednost. Uručenju nagrada nije prisustvovala ni ekipa filma ,,Optužujem”.
Polanski jeste sinoć osvojio ,,Cezara” za najboljeg režisera i najbolji adaptirani scenario, a Paskalin Ševane za najbolje kostime u ostvarenju ,,Optužujem”, a onda je uslijedio protest u sali. Glumice i režiserke ustale su i napustile dvoranu u znak protesta protiv Polanskog. Među njima bile su glumice Adel Enel, koja je prošle godine optužila drugog režisera da ju je zlostavljao dok je bila dijete i Noemi Merlan, zatim režiserka Selin Sjama i kinematografkinja Kler Maton.
B.R.