ART ART_IZDVOJENO

ART: Predstavljen Kalendar kulturnih dešavanja u Podgorici za 2020. godinu

Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada predstavio je godišnji kalendar kulturnih događaja u Podgorici. Festivali, koncerti, brojna predavanja i proslave učiniće kulturnu ponudu u Glavnom gradu jako bogatom i sadržajnom.

Sekretarka Ana Medigović predstavljajući kalendar istakla je da on sadrži novine, a jedna od njih je i književna tribina ,,O piscima I gradovima” u organizaciji Otvorenog kulturnog foruma, Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović” i Glavnog grada, saopšteno je iz PG Biroa.

 

– Ovaj segment smo prvi put organizovali 9. januara. Drugi put večeras, gost je pisac iz Bosne I Hercegovine Mile Stojić. Ova tribina ima za cilj podsticanje aktivnog dijaloga , kritičkog mišljenja, razmjenu ideja i stavova kroz predstavljanje nekih od najvažnijih književnika danas, sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope – istakla je sekretarka Medigović.

Početak marta rezervisan je za Festival RUTA koji realizuje Regionalna unija teatara koju čine zagrebačko Kazalište Ulysses, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje, Mjesno gledalište iz Ljubljane i Gradsko pozorište Podgorica. Tokom marta biće obilježeni Svjetski dani pozorišta za djecu, kao i lutkarstva i Svjetski dan pozorišta. Predviđena je i manifestacija Dani gitare.

Tokom aprila biće održani ciklus predavanja o životu i stvaralaštvu Rista Stijovića i Jazz festival JAM 2020. Najavljena je i revija gostujućih predstava teatara iz Beograda, kao i obilježavanje Svjetskog dana knjige.

Maj je rezervisan za manifestacije Noć muzeja, kao i međunarodni Forum posvećen pitanjima uloge, pozicije i perspektiva muzeja XXI vijeka. Dvadeset prvog maja biće organizovana tradicionalna proslava Dana nezavisnosti.

– Prošle godine smo 21. maja na veliko zadovoljstvo svih organizovali spektakularnu proslavu Dana nezavisnosti. To ćemo uraditi i ove godine iako ne znamo još koja imena će gostovati ali mogu da najavim da će biti događaj u rangu prošlogodišnje proslave – istakla je Medigović.

Od kraja maja do kraja septembra očekuje nas tradicionalno Podgoričko kulturno ljeto.

– Ono što nas očekuje u tom periodu je Underhill festival, zatim Džada film fest, Made in New York jazz festival, kao i festival City Groove. Očekuje nas i festival kratke priče ,,Odakle zovem”, manifestacija ,,Party bus”, festival folklora, kao i proslava Dana državnosti. Ove godine Festival internacionalnog alternativnog teatra će biti održan u terminu od 4. do 13. septembra, a tokom tog mjeseca imaćemo i lutkarski performans pod nazivom ,,Mali i veliki zajedno u grad”, kao i Međunarodni festival lutkarstva i Podgorica art festival – dodala je Medigović.

Krajem septembra biće organizovan 6. Internacionalni sajam knjiga a tokom oktobra Festival savremene umjetnosti, Dan sjećanja na vajara Rista Stijovića kao i jubilarna izložba Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice. Evropska noć teatra i Avi fest obilježiće kulturna dešavanja tokom novembra, dok je decembar tradicionalno rezervisan za DEUS (Decembarsku umjetničku scenu), Podgorica film festival i Podgorički praznični pazar.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević, najavljujući RUTA festival koji počinje u ponedjeljak, kazao je da će se tokom festivala publici predstaviti produkcije prestižnih teatara iz Hrvatske, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Slovenije, kao i Crne Gore.

– U okviru Festivala RUTA u Podgorici biće izvedene predstave ,,Ko se boji Virdžinije Vulf”, ,,Plastelin”, ,,Sjećaš li se Doli Bel”, ,,Stranci”, ,,Plah udah” i ,,Kozocid”. Nakon predstava planirano je održavanje panela na temu ,,Položaj i funkcija pozorišne kritike u regionu”. Učesnici panela biće eminentna imena iz domena pozorišne kritike zemalja članica Festivala – kazao je Kovačević.

Pored Festivala koji će se organizovati u svim glavnim gradovima država nekadašnje Jugoslavije, RUTA će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmjenu stvaralaca.
– Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva RUTA-e je aktiviranje svih segmenata pozorišnog života – zaključio je Kovačević.

kud duga