Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

AMERIKA: Harvi Vajnstin proglašen krivim za silovanje

Foto: Huff Post

Bivši holivudski producent Harvi Vajnstin proglašen je danas krivim za silovanje i seksualno uznemiravanje, piše CNN.

Vajnstin je kriv za seksualno napastovanje prvog stepena, za šta je predviđena minimalna kazna od pet godina zatvora i silovanje trećeg stepena, za šta je predviđena uslovna kazna ili do četiri godine u zatvoru.

Porota u Njujorku oslobodila je Vajnstina ozbiljnijih optužbi napada na dvije žene, Miriam Hejli i Džesiku Man, kao i Anabelu Šoru. Za te je optužbe mogao je da dobije doživotnu zatvorsku kaznu.

Porotu je činilo pet žena i sedam muškaraca.

Sudija Džejms Berk naredio je da Vajnstin ostane u zatvoru do 11. marta kada će mu biti izrečena kazna.

U saopštenju, više od 20 žena koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje, navelo je da, iako razočaravjuć i ne donosi istinu i potpunu pravdu koju toliko žena zaslužuje, Harvi Vajnstin će zauvijek biti poznat ovom presudom kao osuđivani serijski predator.

– Ova presuda ne bi bila moguća bez iskaza hrabrih žena. Uprkos zastrašivanju Vajnstinovog pravnog tima, one su hrabro podijelile priču sa porotom, svima u sudionici i svijetu. Ovaj proces je otkrio poteškoće sa kojima se žene suočavaju kada žele da istupe i kažu istinu o moćnim zlostavljačima. Njihova hrabrost zauvijek će biti upamćena. Nadamo se da će ga brzo stići pravda – piše u saopštenju.

B.R.