ART PREPORUKA

GRUPA ,,NEGATIVE” UOČI NASTUPA U WELDER PUB-U: Imamo velika očekivanja, vi ste nas navikli na to

Grupa ,,Negative” nastupiće večeras u 23:30 sati u ,,Welder pubu” u Podgorici. Nakon pauze u nastupima i stvaranju vraćaju se kako bi proslavili 20 godina karijere.
Uoči nastupa, pjevačica Ivana Peters, basista Milen Zlatanović Zmo i gitarista Nikola Radaković Džoni izdvojili su vrijeme za novinare.
Za MNE magazin govorili su o tome kako zvuče sada, o iskrenosti u sadašnjoj muzici i o podgoričkoj publici.
Nakon pauze u stvaranju i 20 godina karijere, kako sada zvuči ,,Negative” na albumu koji pripremate?
RADAKOVIĆ: Moraćete da dođete večeras da čujete, ali, nama je utisak da to zvuči za klasu bolje nego ranije, zrelije, sa malo više energije koja kada ste u mašini onda malo nestane, a sada se ta energija osjeća više nego ikada. Osim toga, svi mi smo nastavili da sviramo, da vježbamo, da napredujemo i onda malo više energije i bolja svirka ne mogu da izostanu.
Iskrenost i u žestini i u baladama je ono što je uvijek krasilo ovaj bend. Koliko iskrenosti ima u današnjoj muzici u svijetu i regionu?
PETERS: Ne znam da li su oni iskreni ili nisu. Mogu samo da kažem kako ih ja doživljavam. Doživljavam da svako radi muziku kako želi, kako se njima sviđa, kako se nekima dojmi, da li prati trendove, to je apsolutno pravo svakoga.
ZLATANOVIĆ: Da, ja samo želim da kažem da svi u bendu slušaju možda neku stariju muziku. Ne pratimo trendove u tom smislu, da sad moramo da slušamo ono što je trenutno u etru, tako da je to djelimično odgovor na Vaše pitanje. Volimo ,,oldies”. Generacija naših roditelja je slušala ,,Led Zeppelin”, ,,Deep Purple” i na tome su ostali. Mi smo ostali na ,,Peppersima”, ,,Rage Against the Machine” i sličnom. Može se reći da ima toliko inovativnih bendova, mladih. Generalno, kad bi se nešto podvuklo što nam je zajednički ukus, veoma malo neke današnje mejnstrim muzike slušamo. To su opet bendovi koji su veoma kreativni u svom muzičkom izražaju i to nas inspiriše da mi nešto opet naše uradimo još bolje i kreativnije.
Podgorica vas je uvijek primala širokih ruku, punog srca i punog glasa. Kakav je osjećaj vratiti se nakon pauze ovoj publici?
RADAKOVIĆ: Vidjećemo poslije nastupa. Imamo velika očekivanja, zato što smo navikli na to i tome se nadamo.
PETERS: Vi ste nas navikli na to.
ZLATANOVIĆ: Mogu li ja da kažem zapažanje, generalno za crnogorsku i podgoričku publiku? Publika je onako vrlo iskrena i ako nije izvođač dao koliko se od njega očekuje, oni će mu to jasno pokazati. Samim tim što mi dolazimo iznova je neki pokazatelj da tu postoji neka hemija između nas i crnogorske i podgoričke publike. Primijetio sam da rokenrol nije neka vau popularna muzika, ali mi to radimo na jedan malo tvrđi način nego što se očekuje od benda sa ženskim vokalom i vidim da to ovdje nailazi na sjajne reakcije.
Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac

kud duga