ART SLAJDER

DANILOVGRAD: Otvorena izložba likovnih radova učenika u okviru projekta ,,Kreativno je bitno”

U Centru za kulturu Danilovgrad, u okviru projekta “Kreativno je bitno”, večeras je svečano otvorena izložba likovnih radova učenika.

Projekat “Kreativno je bitno” sprovodilo je NVU EgoKult uz mentorstvo psihološkinje i profesorice Anđele Novaković, a isti je podržan od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore, u okviru poziva “Slijedi snove za uspjehe nove”.

Zamjenik direktora danilovgradskog Centra za kulturu Slavko Sekulić, kazao je da večerašnja izložba na najljepši način promoviše slike đaka, i poručio da su svim učenicima i budućnim saradnicima vrata Centra za kulturu uvijek otvorena.

-Prava na kulturu, umjetnost i obrazovanje ima svako, a učešće u kulturnom životu jedno je od ljudskih prava i važi za cjelokupno društvo. U tom pogledu, neophodna je saradnja kulturnih ustanova i organizacija, kao i škola, čime se na pravi način podstiče razvoj talenta i kreativnosti. Ovo veče, na najljepši mogući način, promoviše slike 15 učenika, u čijoj ćemo izložbi svi podjednako uživati – kazao je Sekulić.

Koordinatorka projekta, psihološkinja i profesorica Anđela Novaković, istakla je da je ova izložba plod velikog rada, truda i ljubavi prema umjetnosti.

-Ova izložba je krajni rezultat projekta “Kreativno je bitno”, koji je podržan  od strane Ministarstva prosvjete. U okviru projekta, koji ima za cilj prepoznavanje darovitih učenika, učenici i učenice Gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš” i Srednje građevinske škole, u okviru NVU EgoKult, su pohađali višemjesečne psihološke i likovne radionice, i sve na izložbi je produkt velikog, intenzivnog rada, zalaganja i ljubavi prema radu na sebi i umjetnosti – navela je Novaković.

This slideshow requires JavaScript.

Ona je istakla da zahvalnost, osim Centru za kulturu Danilovgrad, duguju još i udruženju “Metafora” koji je omogućilo učenicima da tokom posljednjih mjeseci, stvaraju likovna djela u prostorijama Udruženja.

Učenica danilovgradske Gimnazije, Sofija Lopičić, govorila je o utiscima i iskustvu stečenom tokom rada na likovnim i psihološkim radionicama.

-Radionice su bile zanimljiv proces tokom kojeg smo mnogo naučili. Kao polaznica, bila sam najprije skeptična, ali znajući da su u pitanju ozbiljni predavači, pristupila sam radionicama. Pomogle su mi da se opustim, i zajedno smo obradili dosta tema koje su važne za mlade. Smatram da su iskustva stečena na radionicama veoma bitna i korisna za nas, i mišljenja sam da je važno da postoji što više ovakvih projekata, jer imaju iskustveni karatker, teme su lake za obraditi, a potrebne. U odnosu na uobičajena predavanja, razlikuju se po interakciji, te su korisnija u odnosu na klasično predavanje – rekla je Lopičić.

This slideshow requires JavaScript.

Na izložbi je prikazano oko 30 likovnih radova, različitih motiva i slikarskih tehnika, na kojima je tokom prethodnih mjeseci radilo 15 učenika.

Svečanost je upotpunio muzički nastup učenice danilovgradske Gimnazije, Lane Bojanić.

D.Markuš
Foto: B. Šekularac

kud duga