DRUŠTVO PREPORUKA

IJZ: MMR vakcinu nije primilo više od 8.000 djece, kažnjeno 150 roditelja

Ilustracija

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, više od 8.000 djece uzrasta od tri do pet godina nije primilo obaveznu MMR vakcinu.

U protekle dvije godine Uprava za inspekcijske poslove podnijela je više od 177 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu prema kalendaru obavezne imunizacije, dok su sudovi izrekli 150 novčanih kazni vrijednosti 15.000 eura, a ostalih 27 su dobili opomenu.

Iz Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica ističu da roditelji svakog trećeg djeteta uzrasta od tri godine i dalje odbijaju da ih vakcinišu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, zbog toga što nemaju povjerenja u tu vrstu imunološkog lijeka iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja.

Iz Inspekcije navode da je od januara do septembra 2019. godine iz domova zdravlja dostavljeno 80 obavještenja Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu.

Postupajući po dostavljenim obavještenjima inspektori su podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, protiv roditelja zbog odbijanja obavezne imunoprofilakse djece kod određenih zaraznih bolesti.

Od navedenih zahtjeva u 71 slučaju radilo se o djeci koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom i to u Herceg Novom 34, po devet u Kotoru i Ulcinju, osam u Baru, šest na Cetinju, tri u Bijelom Polju i dva u Podgorici.

-Po sedam obavještenja nije postupljeno i to po dva zbog nepotpune dokumentacije i po pet zbog nepoznate adrese roditelja (nalaze se u inostranstvu), a obavještenja su se odnosila i na MMR vakcinu – kazali su ranije iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, više od  8.000 mališana uzrasta od tri do pet godina nije primilo MMR vakcinu.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, minimalna kazna za roditelje iznosi 100, a maksimalna 2.000 eura.

 

Izvor: Dan