Porto Novi
ART PREPORUKA

OSKARI: ,,Priča o igračkama” ušla u istoriju, dominacija ,,Parazita”

Bong Džun-ho (Foto: Mark Ralston/AFP via Getty Images)

Oskari su uručeni 92. put sinoć u ,,Dolbi teatru” u Los Anđelesu. Ceremoniju je otvorila Džanel Mone odavanjem počasti Gospodinu Rodžersu pjesmom ,,A Beautiful Day in the Neighbordhood”. Nije izostala ni kritika organizatorima, pa je tako Mone rekla:
– Slavimo sve žene koje su režirale izvanredne filmove. Srećan mjesec afro-američke istorije.
Naime, nijedna dama nije nominovana za najbolju režiju ove godine, a skoro i da nema imena afro-američkih filmskih radnika u ostalim kategorijama.
,,Parazit” (Južna Koreja) je najbolji film i najbolji međunarodni film, a ima i najboljeg režisera Bong Džun-hoa. Ovo je prvi film koji je osvojio Oskara u obje kategorije, najbolji međunarodni film i najbolji film godine. Nagradu za najbolji originalni scenario osvojili su, takođe, Bong Džun-ho i Han Đin Von, za ostvarenje ,,Parazit”. Na binu je Bong Džun-ho ispraćen ovacijama i ustajanjem svih na noge, uz aplauz.
Nagradu za glavnu mušku ulogu osvojio je Hoakin Finiks za rolu u ostvarenju ,,Džoker”. Održao je predivan govor sa snažnom porukom o iskupljenju i ljubavi.

Nagradu za najbolju muziku osvojila je Hildur Gudnadotir za film ,,Džoker”.
– Vau, ovo je tako dirljivo, hvala. Djevojčicama, ženama, majkama – kada čujete muziku iznutra, molim vas, oglasite se, trebamo vaš glas – rekla je nakon što su svi ustali u publici da joj čestitaju na nagradi.

Rene Zelveger dobitnica je Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu za lik Džudi Garland u ostvarenju ,,Džudi”.
Priznanje za najbolji miks zvuka osvojili su Mark Tejlor i Stjuart Vilson za ostvarenje ,,1917”, dok je Rodžer Dikins najbolji direktor fotografije, takođe za ovaj film. Ovo ostvarenje ima i najbolje vizuelne efekte, a Oskar je uručen Giljomu Rišeronu, Gregu Batleru i Dominiku Tuohiju.
Prva nagrada večeri uručena je za najbolju sporednu mušku ulogu, a dobio je Bred Pit za rolu u filmu ,,Bilo jednom u Holivudu”. Ovo je prvi Oskar u glumi za Pita. Prije toga dobio ga je kao producent za film ,,Dvanaest godina ropstva”.
– Ovo je nagrada Kventina Karantina, jedinstvenog. Filmska industrija bila bi prazna bez tebe. Ovo je i za moju djecu – kazao je Bred Pit.
Priznanje za dizajn i produkciju osvojile su Barbara Ling (produkcija) i Nensi Hejg (dizajn), takođe za ostvarenje ,,Bilo jednom u Holivudu”.
Najbolju montažu zvuka ima film ,,Le Man (Slavna 24 sata) (Ford v Ferrari)”, a nagrada je uručena Donaldu Silvesteru. Ovo ostvarenje ima i najbolju montažu filma, a dobitnici su Majkl Mekasker i Endrju Bakland.
Priznanje za najbolju sporednu žensku ulogu, dan pred 53. rođendan i u rodnom gradu, osvojila je Lora Dern za rolu u filmu ,,Priča o braku”. Ovo je njen prvi Oskar.
Ser Elton Džon i Berni Topin osvojili su Oskara za originalnu pjesmu ,,(I'm Gonna) Love Me Again” iz ostvarenja ,,Rokitmen”. Prije 25 godina ser Elton Džon bio je dobitnik Oskara za pjesmu ,,Can You Feel The Love Tonight” iz ,,Kralja lavova”:
Oskar za najbolji dugometražni animirani film dobila je ekipa filma ,,Priča o igračkama 4”. Ovim je ušao u istoriju Oskara, jer je prethodno ,,Priča o igračkama 3” osvojila istu nagradu. Time je postao jedini film koji je osvojio više oskara u okviru istog serijala.
Najbolji kratki animirani film je ,,Čupava ljubav”. Nagradu su posvetili Kobiju Brajantu.
Priznanje za adaptirani scenario osvojio je Taika Vaititi za ,,Zeca Džodžoa”.
Nagradu za najbolji kratkometražni igrani film osvojio je Maršal Kari za ,,Komšijski prozor”.
Najbolje kostime izradila je Džeklin Duren za potrebe filma ,,Male žene”.
Najbolju šminku i frizure uradila je ekipa ostvarenja ,,One su bombe” Kazu Hiro, En Morgan i Vivijan Bejker.
Najbolji dugometražni dokumentarni film je ,,Američka fabrika” (Stiven Bognar, Džulija Rajhert i Džef Rajhert), a najbolji kratkometražni dokumentarni film ,,Učenje skejtbordovanja u ratnoj zoni (Ako ste djevojka)” (Kerol Dajsinger i Elena Andreičeva).
Oduševljenje je sinoć izazvao izlazak Eminema koji je odrepovao numeru ,,Lose yourself”, u okviru segmenta o značaju muzike u filmovima. Nakon što su otplesali i otpjevali numeru s njim, svi u publici ustali su i aplaudirali mu. Sintija Erivo i afro-američki gospel hor su, takođe, digli publiku nakon izvođenja numere ,,Stand Up” iz ostvarenja ,,Harijet”. Elton Džon otpjevao je numeru ,,(I’m Gonna) Love Me Again” iz filma o njegovom životu i karijeri ,,Rokitmen” i digao publiku.  Ovacije je dobila i Bili Ajliš za izvođenje numere ,,Yesterday”, dok su se na bimu iznad nje ređale fotografije svih filmskih radnika koji su preminuli u ovoj i 2019. godini.
B.R.