PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

REKORD: Na Antarktiku izmjereno 18,3 stepeni Celzijusa

Foto: PAUL SOUDERS/GETTY IMAGES

Rekordno visoka temperatura od čak 18,3 stepeni Celzijusa izmjerena je na Antarktiku.

Temperatura je za 0,8 stepeni Celzijusa više od prethodnog rekorda od 17,5 stepeni, koliko je izmjereno u martu 2015. godine.

Očitavanje je uradila argentinska istraživačka baza Esperanca.

Ova tempertura je izmjerena na sjeverozapadnom dijelu kontinenta – jednom od regiona na zemlji koji se najbrže zagrijeva.

Rekord su potvrdili i iz Svjetske meteorološke organizacije (VMO).

– (Ovo) nije brojka koju biste obično imali na Antarktiku, čak i u ljetnjem periodu – rekla je portparolka VMO Kler Nalis novinarima u Ženevi.

Temperatura na Antarktiku porasla je za gotovo tri stepena Celzijusa tokom posljednjih 50 godina, saopštili su iz ove organizacije i dodali da se oko 87 odsto glečera duž zapadne obale za to vrijeme povuklo.

Glečeri su pokazali „ubrzano povlačenje” u posljednjih 12 godina, dodali su iz VMO, zbog globalnog zagrijevanja.

Naučnici upozoravaju da globalno zagrijevanje izaziva toliko topljenja na Južnom polu, da će se kontinent vremenom raspasti. To će uzrokovati i povećanje globalnog nivoa mora tokom vjekova za najmanje tri metra.

– Količina leda koja se godišnje gubi na Antarktiku povećala se najmanje šest puta između 1979. i 2017. Topljenje tih glečera znači da smo u velikim problemima kada je u pitanju rast nivoa mora – dodala je Nalis.

Dok je 18,3 stepeni Celzijusa rekord samo za kontinent, najviša temperatura u širem regionu Antarktika – koji uključuje kontinent, ostrva i okean koji se nalaze u klimatskoj zoni Antarktika – iznosi 19,8 stepeni Celzijusa, a zabilježena je u januaru 1982. godine.

Prošlog jula je na Arktiku izmjereno rekordnih 21 stepen Celzijusa na sjevernom kanadskom dijelu.

Izvor: BBC news na srpskom