PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Kamilica ublažava nesanicu

Terapeutska svojstva kamilice su odavno dokazana, a koristile su je i drevne civilizacije. Najčešće se koristi u slučaju nesanice ili kao sredstvo za ublažavanje posljedica svakodnevnog stresa, jer sadrži flavonoide koji se vežu u mozgu i pospješuju osjećaj opuštenosti i pospanosti, te smanjuju nesanicu.

Upravo zbog svog umirujućeg svojstva, čaj od kamilice može smanjiti grčenje mišića i menstrualnu bol.

Kamilica je takođe vrlo nježna i koristi ste za relaksaciju uznemirenog želuca i kao pomoć pri probavi. Još jedna od prednosti redovne upotrebe čaja od kamilice je što pruža podršku emocionalnom zdravlju i pomoć da se lakše izborimo sa stresom.

Čaj od kamilice ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što ga čini efikasnim prirodnim sredstvom u borbi protiv bolesti. Osim ispijanja, čaj od kamilice može se koristiti za inhalaciju kod prehlade, infekcijskih i alergijskih oboljenja sinusa i disajnih puteva.

Kamilica se vjekovima koristila i za liječenje kožnih oboljenja, kod smirivanja iritacije kože, za liječenje rana. Čaj od kamilice može poslužiti za njegu lica, smirivanje ekcema, osipa, kao i za smanjenje modrica i opeklina od sunca.

Izvor: Klix.ba