Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

KORONA VIRUS: Zabilježen drugi smrtni slučaj van Kine, preminule 493 osobe, zaraženo 24.580

Ilustracija

Od korona virusa, od kraja decembra do danas preminule su 493 osobe, dok je 24.580 zaraženo, saopštili su danas zvaničnici.

Juče je u Hongkongu preminuo 39-godišnjak, što je drugi smrtni slučaj van Kine, nakon 44-godišnjeg Kineza na Filipinima 2. februara. Prema informacijama iz Centra za zdravstvenu zaštitu Hongkonga, 39-godišnji pacijent je bio bolestan kada mu je dijagnostikovan korona virus, a u Vuhan je putovao 21. januara.

Korona virus se proširio u 28 zemalja svijeta, a najviše slučajeva otkriveno je u Kini (čak 24.350), prije svega u provinciji Hubej, u kojoj se virus i pojavio, prenosi CNN.

Posljednji slučajevi virusa otkriveni su na kruzeru koji je pristigao u Japan, na kome je otkriveno deset slučajeva, zbog čega je 3.700 putnika broda zadržano u karantinu u kome će ostati naredne dvije nedjelje.

Najviše zaraženih, ali i smrtnih slučajeva zabilježeno je u Vuhanu, gdje je od virusa preminulo 362, a zaraženo 8.351 osoba.

Mnoge zemlje organizovale su evakuaciju svojih građana iz Kine, a Velika Britanija naredila je svima da napuste tu zemlju, ali nije precizirala na koji način, niti je ponudila konkretnu pomoć, navodi CNN.

Američki Stejt department saopštio je da će u četvrtak poslati još dva aviona za evakuaciju građana, dodavši da poslije toga nema u planu slanje dodatnih aviona za evakuaciju.

Epidemija korona virusa izbila je krajem decembra prošle godine, a pretpostavlja se da virus vodi porijeklo od životinja, prije svega od slijepih miševa.

Izvor: B92.net