PREPORUKA SPORT

NAKON PET SETOVA U FINALU AUSTRALIAN OPENA: Đoković se rekordnom titulom vratio na tron

Foto: Australian Open

Novak Đoković osvojio je danas rekordnu, osmu titulu na Australian Openu i vratio se na mjesto broj jedan na ATP listi.
Za to mu je bilo potrebno pet setova protiv Dominika Tima i medicinska pauza nakon trećeg seta.
Naime, u prvom setu Đoković je vodio 4:1, Tim je izjednačio, a onda, duplom greškom Austrijanca stigao do 6:4. U prvom, drugom i trećem setu, djelovao je Đoković bez energije, pa samim tim bez ritma, udaraca i ideja. Drugi i treći set dobio je Dominik Tim – prvi 6:4, drugi 6:2. Nakon trećeg seta, Đoković je zatražio medicinsku pauzu i sa masaže vratio se sa novom energijom i odlučnošću u pogledu. Četvrti set dobio je 6:3, a peti 6:4.
Dominik Tim čestitao je Đokoviću i timu i rekao da inspiriše ostale tenisere, te da se nada revanšu.
– Ima važnijih stvari u životu. Vidio sam kako ste svi reagovali na gubitak ljudi i životinja u požarima, svaka vam čast i nadam se da se ovo nikada neće ponoviti – istakao je Tim.
Đoković je, podižući pehar, čestitao Timu na odličnom meču i rekao da vjeruje da će Austrijanac uskoro osvojiti više od jedne grend slem titule.
– Hvala timu i porodici i vama, navijačima. Kao što je Dominik rekao, užasne stvari su se dešavale ovdje u Australiji, požar, kao i smrt mog mentora Kobija Brajanta i želim da kažem da je ovo podsjetnik da provođenje vremena sa porodicom je važno, biti velikodušan i svjestan tih trenutaka – istakao je Đoković.

Foto: Australian Open

Ovo je 17 grend slem titula u karijeri Novaka Đokovića (Nadal ih ima 19, rekorder Federer 20), a što se tiče finala na Australian Openu, tu je skor 8/8. Nikada nijedno finale nije izgubio na ovom turniru. Osvojio je titulu 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019. i 2020.


Đoković će sjutra preuzeti prvo mjesto na ATP listi od Španca Rafaela Nadala.
Bilo je ovo prvo finale Australian Opena za Dominika Tima i prvi je Austrijanac kojem je to pošlo za rukom.
B.R.