Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

KORONA VIRUS: Prijavljena dva slučaja i u Rusiji

Foto: AP

Rusija je registrovala prve pacijente kojima je dijagnostikovan korona virus, potvrdila je potpredsjednica Vlade Tatjana Golikova.

Ona je rekla novinarima da su zaražene osobe kineski državljani i da su stavljeni u izolaciju.

Golikova je dodala da će svi direktni letovi iz Kine prema Rusiji biti obustavljeni od večeras u 22.00 sata, osim letova nacionalnog avio-prevoznika ,,Aeroflot”.

Rusija, takođe, namjerava da isporuči Kini medicinske maske, rekla je Golikova i dodala da nije planirana obustava poštanskog i teretnog saobraćaja iz te zemlje.

Pacijenti su u stabilnom zdravstvenom stanju, bez kliničkih manifestacija ili visoke tjelesne temperature, saopšteno je iz federalne službe za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor, prenio je ,,Sputnjik”.

Ovo je objavljeno samo dan nakon što je Moskva zatvorila granicu sa Kinom na Dalekom istoku.

U međuvremenu je Rusija najavila da će početi sa evakuacijom državljana iz kineske provincije Hubei, gdje se nalazi epicentra epidemije novim korona virusom.

Ranije danas su prijavljeni i prvi slučajevi u Velikoj Britaniji i Italiji. Od evropskih zemalja, virus je primijećen i u Francuskoj, Njemačkoj i Finskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija je na jučerašnjem sastanku donijela odluku o proglašenju globalne vanredne situacije zbog epidemije.

Izvor: Blic.rs