DRUŠTVO PREPORUKA

KINA: Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao na 170

Foto: AP

Kinesko nacionalno povjereništvo za zdravlje saopštilo je jutros da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom do kraja jučerašnjeg dana porastao za 38, na 170, dok je broj zaraženih porastao za više od 1.700 zabilježenih slučajeva.

Potvrđeno je ukupno 7.736 slučajeva zaraze koronavirusom, uz još 12.167 sumnjivih, saopštilo je povjereništvo. Od toga, 1.239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei. Virus, koji je u međuvremenu zahvatio cijelu zemlju, proširio se širom svijeta, pa je tako 70 slučajeva zaraze zabilježeno u više od 20 zemalja, među kojima u Japanu, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu i Vijetnamu.

Carina u Hong Kongu obavila je veliku akciju u kojoj su joj meta bile trgovine koje prodaju lažne hirurške maske uslijed potražnje koja vlada zbog širenja koronavirusa. Kontrole su obavljene u gotovo 200 trgovina širom grada.

Troje Japanaca zaraženo koronavirusom evakuisano iz Vuhana

Troje Japanaca koji su evakuisani iz Vuhana imaju koronavirus, potvrdilo je japansko ministarstvo zdravstva. Oni se trenutno nalaze u karantinu u Tokiju.

Novi Zeland je poslao čarter po svoje državljane koji se trenutno nalaze u Vuhanu. Riječ je o avionu koji ima kapacitet za 300 putnika.

Proizvodnja automobila “Tesla S” biće usporena zbog stanja s koronavirusom u Kini, gdje se nalazi fabrika “Tesle” Elona Maska, javlja CNN.

IKEA je objavila da zbog epidemije koronavirusa od danas zatvara sve svoje trgovine u Kini. Trgovine će, kako je rečeno iz IKEA-e, biti zatvorene do daljnjega.

Zaraženi koronavirusom mogu biti suočeni s kaznenom odgovornošću ako namjerno zaraze druge, poručile su vlasti u kineskoj provinciji Hubei, koja je žarište smrtonosnog virusa. Konkretno se navodi i pljuvanje na druge u javnosti kao razlog za pokretanje kaznenih postupaka.

Bijela kuća je objavila da formira radnu grupu koja će se baviti prijetnjom koronavirusa Sjedinjenim Američkim Državama. U izjavi se navodi da će predsjednikova radna grupa raditi na nadziranju, zadržavanju i zaustavljanju širenja virusa istovremeno osiguravajući da američki građani imaju najtačnije i pravovremene zdravstvene i putne informacije.

SZO ponovo zasjeda

Stručno povjerenstvo Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaće se danas ponovno kako bi odlučilo o tome hoće li brzo širenje zaraze proglasiti opasnošću od međunarodne važnosti.

Direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je kako ta organizacija “duboko žali” što je rizik od širenja virusa u nekoliko prošlonedjeljnih izvještaja ocijenila “umjerenim” umjesto “visokim”.

Tokom noći, rastućem broju avio kompanija koje su otkazale neke ili sve letove u Kinu pridružili su se i Lufthansa, KLM, Finair, American Airlines, te IndiGo.

U Francuskoj potvrđen peti slučaj zaraze

Francuska je potvrdila svoj peti slučaj zaraze koronavirusom iz Kine, a riječ je o kćerki 80-godišnjaka koji je već hospitaliziran s istom dijagnozom, izjavila je u srijedu ministarka zdravstva te zemlje Agnes Buzin.

Buzin je takođe kazala da iz Francuske u Kinu lete dva aviona – nakon prvoga u srijedu, drugi će poletjeti u četvrtak ili petak – namijenjena evakuaciji francuskih državljana iz kineskog grada Vuhana.

Francuska je u petak prošle sedmice potvrdila prva tri slučaja zaraze koronavirusom u toj zemlji, a ovoga utorka i četvrti.

-Sada imamo pet slučajeva, od kojih su dva pod nadzorom – kazala je Buzin na konferenciji za novinare.

 

Izvor: Index.hr