DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Turisti iz Kine bez simptoma koronavirusa

U Crnoj Gori za sada nijesu zabilježeni slučajevi obolijevanja od koronavirusa, koji je u Kini odnio najmanje 80 života.

Iz Instituta za javno zdravlje kažu da su, nakon obavještenja prispjelog od nadležnih zdravstvenih službi iz Budve, epidemiološke ekipe IJZCG-a zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom izvršile epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine.

-Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije – navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Prema epidemiološki obrađenim izjavama, nijedan od pacijenata nije boravio u Vuhanu, gradu koji je epicentar epidemije, niti u pokrajini Hubei 14 dana prije pojave simptoma.

Istovremeno, kako je saopšteno, nijesu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom.

-Pomenuti turisti nisu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzor nad 2019-nCoV. Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu, a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom. Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti – navodi se u saopštenju.

Dodaju da sumnje na infekciju novim koronavirusom nijesu niti neuobičajeni niti neočekivani događaji, imajući u vidu razvoj događaja posljednjih nekoliko dana u svijetu sa slučajevima infekcije sa 2019-nCoV prijavljenih u državama izvan Kine.

-Činjenica da je sprovedena epidemiološka obrada sumnji, dokazuje da otkrivanje i istraživanje obolijevanja od novog koronavirusa funkcioniše u Crnoj Gori, pokazujući visok nivo spremnosti za sprečavanje i kontrolu mogućih infekcija sa 2019-nCoV. Podsjećanja radi, do sada (zaključno sa 26. januarom 2020.) su u Evropi registrovana samo tri slučaja obolijevanja i to u Francuskoj kod putnika u međunarodnom saobraćaju koji su putovali u Kinu – kazali su iz IJZ.