MAGAZIN PREPORUKA

IGOR ĐUROVIĆ U OGLEDALU: Odredište sreće je ljubav

Pjevač izvorne muzike Igor Đurović današnji je gost u rubrici Montenegro magazina ,,U ogledalu”.

Đurović se više od 20 godina profesionalno bavi muzikom, a njegov talenat za muziku bio je vidljiv još u ranom djetinjstvu, kada je svoje prve muzičke korake napravio još u osnovnoj školi.
Prvi album snimio je 1995. godine – ljubitelji izvorne muzike na njemu mogu pronaći obrade čuvenih pjesama Ljubomira Đurovića, Igorovog oca. Autorski album snimio je tri godine kasnije, a do 2010. godine učestvovao je na brojnim festivalima i takmičenjima u zemlji i regionu, na kojima je osvojio mnoštvo nagrada. Još jedan album snimljen je 2010. godine, koji obuhvata sedam autorskih numera, i nekoliko obrada očevih pjesama.

U razgovoru za Montenegro magazin, Đurović ističe da u poslu uvijek daje svoj maksimum. Uz to, trudi se da u odnosu sa ljudima sa kojima sarađuje bude korektan, te da uvažava svakog čovjeka i različitosti.

Bajka njegovog djetinjstva, kako kaže, iako ispunjena divnim trenucima sa dragim osobama, imala je i veliku sjenu, budući da je rano ostao bez oca, ličnog heroja.

Prvi honorar zaradio je kao srednjoškolac, na žurci, a potrošio ga je na proslavi sa prijateljima, i za kupovinu poklona za majku.

Pored muzike, voli i druge umjetnosti, pa tako u književnosti preferira klasike, a lista omiljenih filmova mu je, kako kaže, predugačka, uz neizostavnu trilogiju ,,Kum”, koju je, priznaje, odgledao nebrojeno puta.

Smatra da je za pravu ljubav najvažnije da imate sreće da je nađete, poručujući da je odredište sreće upravo ljubav.

Na šta Vas asocira djetinjstvo?

-Djetinjstvo je kao čarolija, kao bajka, jer dijete svojom nevinošću uspijeva da sa lakoćom pronađe razlog za sreću, za igru, za smijeh, i kao takvog, ispunjenog divnim trenucima radosti sa majkom, bakom, rođacima i prijateljima, pamtim svoje djetinjstvo. Nažalost, bajka moga djetinjstva imala je jednu veliku sjenu. Vrlo rano ostao sam bez oca.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

-Bio sam srednjoškolac i na jednoj velikoj žurci, koje su u to vrijeme bile vrlo popularne, moji drugari znajući da znam i da volim da pjevam, su me faktički izgurali na binu i ni sam ne znam kako, jer me adrenalin od nastupa nosio, završio sam sa honorarom u džepu. Sjutra dan je ipak dobrodošao da se sa prijateljima proslavi prva zarada i da majki kupim poklon.

Na čemu insistirate u poslu?

-U poslu kojim se bavim, kada radim to što radim, dajem svoj maksimum, držeći se prije svega određenih etičkih principa, što podrazumijeva da sam u odnosu sa ljudima sa kojima se susrijećem i sarađujem u poslu pošten, korektan, da uvažavam svakog čovjeka i različitosti…Da posao izvršavam kvalitetno i u skladu sa željama i potrebama svoje publike, ali i u skladu sa brzinom današnjice. Naime, velika konkurentnost, stalne promjene u svijetu i biznisa i muzike zahtijeva kontinuirano poboljšavanje vještine poslovanja i građenje brenda koji će biti prepoznatljiv i tražen, kao i prijateljsku komunikaciju sa publikom u mojoj oblasti.

Koju knjigu/film biste preporučili?

-Preferiram klasike u književnosti i mislim da odabir bilo kog djela Dostojevskog predstavlja pravi odabir.
Filmska umjetnost je područje koje me fascinira oduvijek i veliki sam filmofil, pa je moja omiljena lista predugačka. Ipak, za jaču publiku izdvojio bih trilogiju „Kum“ koju sam odgledao nebrojeno puta, a za dame moja preporuka za buru emocija je „Titanik“.

Koje jelo najviše volite?

-Veliki sam gurman i volim domaća jela, ali i jela koja stižu na naše trpeze sa različitih djelova svijeta. Poželjno je malo eksperimentisati u kuhinji. No, prioritet dajem roštilju i italijanskim specijalitetima.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

-Za pravu ljubav najvažnije je da imate sreće da je nađete. Sve drugo u njoj pronađe se samo, i samo od sebe lista i cvjeta.

Kojeg umjetnika biste oživjeli i zašto?

-Mnogo je poznatih umjetnika koji više nisu sa nama, a koje sam volio i čija djela vrlo cijenim. Ali, ipak, najveći umjetnik u mom srcu je moj pokojni otac koji je svojim kratkim životnim vijekom i muzičkom karijerom značajno obilježio našu muzičku scenu i ostavio iza sebe hitove koji i danas žive i pjevaju se. Znate, falio je stalno i mnogo onoj mojoj bajci djetinjstva najhrabriji heroj čije prisustvo bi meni predstavljalo beskrajnu sreću. Isto tako, siguran sam da bi doprinos moga oca svijetu muzike i umjetnosti bio snažan, dragocjen i nemjerljivo veći od onog koji je za njegovo kratko vrijeme uspio da postigne, da je živio duže.

Putovanje koje pamtite?

-Priroda moga posla je takva da sam vrlo često na putu i u našoj zemlji i u inostranstvu, ali ono što odvajam i što mi mnogo znači su putovanja sa mojom porodicom koja opuštaju, donose radost i melem su duši.

Pjesma Vašeg života je?

-Pjesma moga života je „Ti si moja sreća“. Jednostavno je: odredište sreće je ljubav!

 

D. Markuš
Foto: Privatna arhiva