DRUŠTVO PREPORUKA

ZBOG KORONA VIRUSA: Peking treći kineski grad pod karantinom

Foto: AFP

Nakon Vuhana i Huanganga, još jedan grad u Kini biće zatvoren u karantin zbog širenja koronavirusa, prenosi ,,Guardian”.

Osim što je naređeno da ljudi u ovim milionskim gradovima ne izlaze iz domova, uslijedila je odluka glavnog grada Pekinga da otkaže nekoliko događaja povodom dočeka kineske Nove godine. Između ostalog, otkazana su dva velika sajma.

Kasnije tokom dana, obližnji centralni kineski gradovi Huangang, Ezhou i Čiba takođe su najavili saobraćajna ograničenja kako bi spriječili stanovnike da odlaze.

Do sada je, prema najnovijim informacijama, od korona virusa, koji je počeo da se širi Kinom, ali i okolnim zemljama upravo iz Vuhana, umrlo 25 osoba, dok je skoro 600 zaraženo. Svjetska zdravstvena ustanova danas odlučuje da li će proglasiti svjetsku opasnost.

Od ponoći autobusi koji voze na dužim relacijama, sistem za brzi tranzit i željeznička stanica u Huangangu su zaustavljeni, navodi se u obavještenju lokalne vlasti.

Bioskopi, internet kafei i druga mjesta za zabavu prestali su sa radom. Stanovnici prema ovim mjerama ne bi trebalo da napuštaju grad, osim u hitnim situacijama.

Obavještenje vlade u Ezhou kaže da će gradska željeznica prestati da radi u četvrtak uveče. U obližnjoj Čibi vlasti su saopštile da će autobusi i veze za seoski saobraćaj biti zaustavljeni.

Zvaničnici su, takođe, pozvali turističke agencije da otkažu aranžmane i poručili da ne smiju da se održavaju nikakve manifestacije, prenosi ,,Guardian”.

Izvor: B92.net