DRUŠTVO PREPORUKA

WEBOMETRICS: UCG napredovao 120 mjesta na rang listi

Univerzitet Crne Gore (UCG) napredovao je za još 120 mjesta na posljednjem rangiranju svjetskih univerziteta prema Webometrics – u, saopšteno je sa UCG-a.

-Webometrics je danas objavio novu listu najboljih svjetskih univerziteta u kategoriji najvećeg broja citata na osnovu Google Scholar profila “Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles”. Univerzitet Crne Gore je rangiran na visokom 1578. mjestu, čime je u odnosu na prethodno rangiranje iz jula 2019. godine poboljšao svoju poziciju za skoro 120 mjesta. Ujedno Univerzitet Crne Gore je jedini crnogorski univerzitet koji se našao na ovoj svjetskoj listi – saopšteno je iz UCG.

Iz UCG-a napominju da je Webometrics dodatno postrožio kriterijume u odnosu na prethodno rangiranje iz jula prošle godine.

-Uzorak je obuhvatio 101 najcitiranijeg autora, pri čemu su iz razmatranja shodno najnovijoj metodologiji isključeni deset najcitiranijih naučnika, koji doprinose vidljivosti Univerziteta sa više od 50. 000 citata. Iako ova metodologija rangiranja ne pogoduje univerzitetima sa relativno malim brojem nastavnog i naučnog osoblja i malim budžetom za nauku, Univerzitet Crne Gore ne samo da je zadržao visoko mjesto na rang listi već je značajno unaprijedio svoju poziciju – navodi se u saopštenju.

U oblasti nauke i istraživanja UCG u prethodne dvije godine bilježi značajan porast u broju citata na Google scholar-u, gdje je trenutno više od 100.000 citata, što je za gotovo 80.000 više u odnosu na isti period prije dvije godine, dodaju u saopštenju.

-Vjerujemo da ćemo u narednom periodu nastaviti sa ovakvim pozitivnim trendom, zahvaljujući velikoj posvećenosti naših profesora i saradnika i uz dodatne mjere podrške koje smo implementirali kroz novi Pravilnik o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore podsticanja najboljih naučnih rezultata i međunarodne afirmacije Univerziteta – zaključuju u saopštenju.