MODA PREPORUKA

SPEKTAKL ZA KRAJ: Žan Pol Gotje završio dizajnersku karijeru jednoiposatnom revijom u Parizu

 

Foto: Getty images Europe

Francuski dizajnerski mag Žan Pol Gotje poklonio se publici zadnji put kao dizajner sinoć u Parizu, posljednjeg dana Nedjelje visoke mode. On nastavlja da radi na novim projektima o kojima će tek govoriti.
Kako su ljubitelji mode navikli od njega, bio je to pravi spektakl, pun kreativnosti, zanimljivog kroja i originalnosti. Šoumen, čovjek koji se uvijek u svakoj kolekciji poigravao materijalima, oblicima i bojama, ostao je doslijedan tome i ovoga puta. Revija je trajala sat i po, a posmatralo je više od 1,800 zvanica u Teatru Šatle.

Foto: AP Photo/Francois Mori

Gotje je ovu svoju reviju otvorio na šaljiv način. Na sceni su se pojavili plesači, svi obučeni u crnom, njih šest muškaraca iznijelo je crni kovčeg na scenu, manekenka Karli Klos, obučena u crnom ga otvorila, a u njemu je bila model u bijeloj kratkoj haljini. Uživo je pjevao Boj Džordž obradu Ejmi Vajnahaus ,,Back to Black”.

This slideshow requires JavaScript.

Modnu pistu krasili su modeli Vini Harlou, Bela i Điđi Hadid, Irina Šajk, Karli Klos, Lais Ribeiro, Džorden Dan, Jasmin Le Bon, bivša mis Francuske Iris Mitenar, plesačica burleske Dita Fon Tiz, kćerka Majkla Džeksona Peris Džekson, pjevačica Majlin Farmer, glumice Rosi de Palma, Beatris Dal i Noemi Lenoar, ali i ,,stara garda” manekena i manekenki koji su se graciozno kretali. Svi oni od publike su zavrijedili ovacije, vrisak i aplauz. Kako prenosi Associated Press, atmosfera je ličila na onu tokom rok koncerta.

Za kraj, s jedne strane manekenke u bijelom, s druge manekeni u crnom, u sredini Boj Džordž pjeva ,,Church of the Poison Mind”, dok iza njega Gotjea, koji je u tom trenutku u suzama, unose na rukama ostali plesači i modeli. Bio je ovo oproštaj od dizajnerske karijere koji će se dugo pamtiti.
Sve to iz publike su pratili Karla Bruni, Eva Hercigova, te kolege dizajneri Kristijan Lakroa, Driz Van Noten i Nikola Geskjer.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.