MAGAZIN PREPORUKA

ŠEZDESET GODINA OD NAJLJEPŠEG CRTANOG FILMA: ,,Slon Ćiro” uči da budemo svoji

Ilustracija

Crtani film ,,Slon Ćiro II” (Goliath II) premijerno je priikazan 21. januara 1960. godine. Iako su tadašnja djeca odrasla, on je i dalje manji od nokta svoga oca Ćira I, smotan je, nejak ali izrazito hrabar, piše Danas.rs.
Animirani film, trajanja svega 15 minuta, mnogima je te 1960. godine izmamio osmijeh prikazavši pouku da fizička snaga nije od suštinskog značaja u životu. Scenario za crtani napisao je Bil Pit u produkciji Volt Diznija i, iako nastavka nije bilo, neuobičajena priča o nekome ko nije imao sreće jedna je od omiljenih koju roditelji i danas na ekranima puštaju svojoj djeci.
Glas mu je pozajmio Sterling Holovej, poznat po tumačenju likova Vini Pu i zmije Kaa, a u tadašnoj Jugoslaviji sinhronizovala ga je ekipa sastavljena od Đuze Stoljijkovica, Miće Tatića, Nade Blam…
Zvuči uobičajeno činjenica da je neko sa devet godina minijaturan i slabašan, ali situacija se mijenja kada ste pripadnik najvećih kopnenih sisara i sin nasljednik vođe krda, kada ste slon. Izrazito sitnog rasta, nježnije boje kože od ostalih slonova i kenjkavog glasa, slonče Ćiro godinama je prepoznatljiv lik Diznijeve družine.
– Sve dok lik ne dobije ličnost, ne može mu se vjerovati. Bez ličnosti lik može da radi smiješne ili tužne stvari, ali se ljudi sa njim ne mogu poistovjetiti, jer izgleda nerealno. Bez ličnosti, priča u kojoj se on nalazi ne može doprijeti do publike – izjavio je jednom prilikom Volt Dizni.
Najveći slon džungle, kljova nakrivljenih na gore, Ćiro Prvi nije zadovoljan slabošću sina koji iz dana u dan upada u nevolje. Majka uvidjevši surovost vođe krda štiti Ćira od nemilosrdne džungle, a posebno od tigra Širkana i krokodila Tik Toka.
Dok prašumom danima odzvanja uplašeni plač i dozivanje mame, krdo je sve nezadovoljnije, a majka sve zabrinutija. Buntovni Ćiro ne želi da ga se stide, da ga grde, on je mali ali nije za šalu, napušta krdo i bez zaštite odlazi u džunglu. Ubrzo postaje plijen Širkana, shvata grešku i pribjegava jedinom rješenju, plaču.
Tim činom slonče postaje izdajica, prekršivši zakon krda. Nezadovoljan otac biva dodatno osramoćen, a Ćiro dobija batine koje bi da su sada snimljene vjerovatno bile šokantne, a tada su se smatrale vaspitnim i osjetilo ih je većina djece.
Da se situacija ubrzo promijeni u našu korist, onda kada se najmanje očekuje ukaže se prilika da pokažemo svoje kvalitete, pouka je ove crtane priče. Upravo to desilo se malenom Ćiru.
Dok tlo džungle podrhtava u ritmu marša slonova, jedan miš čeka priliku da demonstrira svoju silu. Vidjevši ga preplašeno krdo ulijeće u obližnju baru, ali ne i slonče Ćiro. Preplašen stavom miša ipak kreće u napad i nakon borbe, izlazi kao pobjednik, odbranivši dostojanstvo krda.
Iako nema fizičku snagu, kljove povijene u vis i stav svoga oca, od tog trena postao je cijenjen i poštovan. Na počasnom mjestu, glavi vođe krda, predvodi kolonu i svojim krikom oglašava marš.
Da ne budemo u masi, da budemo svoji i da prihvatimo sebe onakvim kakvi jesmo. To je simbolika sadržana u liku Ćira. Učiti djecu da vole sebe, ali i da konstantno napreduju, vrijednosti su koje krase ovaj crtani film i smisao koji ga decenijama izdvaja od ostalih i svrstava u pravu umjetnost.

Izvor: Danas.rs