PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Ulje divljeg origana – jedan od najsnažnijih prirodnih antibiotika

Ulje divljeg origana vijekovima je jedan od najtraženijih prirodnih lijekova za razne zdravstvene tegobe. Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još i u doba drevnih Grka, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.

Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutrašnje ili vanjske primjene i uvijek ga je potrebno miješati sa drugim jestivim uljima.

Mnoge studije dokazale su da ulje divljeg origana ima snažna antibakterijska svojstva pa je zbog toga efikasan saveznik u borbi protiv čak 30 vrtsta bakterija, uključujući E. coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme.

Jednako je uspješan u saniranju gljivičnih infekcija. Često ga koriste ljudi koji imaju atletsko stopalo ili pak gljivice na noktima.

Ulje divljeg origana takođe stimuliše protok žuči u probavni sistem i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje gasova i pomaže u regulaciji želučane kiseline.

Ovo ulje ublažava posljedice kožnih bolesti, pa su mnoge osobe koje imaju psorijazu ili ekcem spas su pronašle upravo u tom ulju. Važno je napomenuti kako je ono u koncentriranom obliku “vruće” ulje, pa se ne smije koristiti samo jer može izazvati crvenilo ili iritaciju. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se miješa s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem i prije korištenja na većem dijelu tijela prvo testira na komadiću kože. Ako nakon upotrebe nema posljedica poput osjećaja peckanja, svrbeža, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti.

Tradicionalno se ulje origana koristi prilikom bolnih, ali i kod neredovnih menstruacija. Spada u grupu biljnih proizvoda koji stimulišu protok krvi u područje zdjelice i izaziva kontrakcije materice. Upravo se zbog toga korištenje ovog ulja ne preporučuje trudnicama, ali korištenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

Istraživanja su pokazala i da je ulje efikasno kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Karvakrol, jedan od njegovih glavnih sastojaka, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih disajnih puteva, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dijela respiratornog sistema. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tijela na alergene.

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima štiti srce i krvne sudove od štete koju im nanose slobodni radikali. Oni napadaju ćelije tijela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidansi. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.

Takođe, magnezijum, cink, vitamin C, vitamin E, gvožđe, kalcijum, mangan, niacin su važni nutrijenti koji se nalaze u ulju divljeg origana.

 

Izvor: Nezavisne