DRUŠTVO SLAJDER

URUČENE “OKTOIH” NAGRADE: Iza svih uspješnih, jakih ličnosti stoje posvećeni učitelji

Najviša priznanja u oblasti obrazovanja, Državne nagrade “Oktoih” za 2019. godinu, danas su u Vili Gorica svečano uručene nastavnici biologije u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” Sanji Ognjanović, i nastavnici biologije u Osnovnoj školi “Radojica Perović” u Podgorici, Desanki Malidžan.

– Ovu odluku donio je žiri kojim je presjedavala Zoja Bojanić- Lalović, a članovi su bili Aleksandar Mitrović, Mubera Kurpejović, Ljiljana Krivokapić i Mijajlo Đurić – kazala je Milica Lekić, PR menadžerka Ministarstva prosvjete.

Dobitnicima je nagrade uručio ministar prosvjete Damir Šehović. On je istakao da su do sada 133 pojedinca i 67 ustanova nagrađena “Oktoih” nagradom.

-To znači da dobitnike dijeli punih 50 godina, a svi ih ipak gledamo kao cjelinu povezanu znanjem i čestitošću. Bilo je tu nastavnika iz raznih oblasti, starijih i mlađih, oni koji su među živima, ali i onih koji postoje kroz svoja djela. Mirčeta Đurović, jedan od dobitnika prvih “Oktoiha” davne 1970. godine, dekan Ekonomskog fakulteta, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, nije više sa nama, ali opet jednako živi. Katarina Živković, profesorica beranske, kolašinske i Gimnazije u tadašnjem Titogradu, takođe nije više sa nama, a opet se, kao prva žena dobitnica “Oktoiha” 1971, i danas pominje među damama koje su ponos crnogorskog obrazovanja – rekao je ministar.

On je kazao da su “naše vode znanja i zajedništva potekle davno, gradeći polako i strpljivo naše hiljadugodišnje kulturno – prosvjetno stvaralaštvo na koje možemo da budemo ponosni”.

-Iako se u nekim trenucima činilo da su vode obrazovanja i jedinstva presahle, sa ove distance gledano, znamo da su se samo pritajivale, uvijek na kraju nalazeći pukotinu i nadolazeći. Da je tako, govore Sanja Ognjanović i Desanka Malidžan, ovogodišnje dobitnice priznanja, učenice nekadašnjih velikih imena, a nastavnice budućih, i nadam se podjednako velikih, ličnosti. One su prepoznale značaj svog poziva, i svjesno odlučile da ono jedino vrijedno što čovjek ima – misao i ideju, prenesu na druge. Pomagale su svojim đacima, a našoj djeci, da pripreme lekcije, ali i da se pripreme za život, da slušaju svoje potrebe, ali i potrebe drugog, da među ljudima ne traže razlike, ali da u različitostima traže sličnosti koje ih približavaju drugima – kazao je Šehović.

Kako je dodao, prosvjetitelji moraju učiti djecu ovog doba da “vide čitavog čovjeka, u svoj svojoj ljepoti”, da prepoznaju loše, ali i vide dobro u njemu, jer se time našem društvu otvara beskonačan potencijal.

Ministarstvo prosvjete ih, kako dodaje Šehović, podržava u tome kroz sistemsko poboljšavanje kvaliteta obrazovanja, ali i profesorskog statusa. Te aktivnosti u prethodnim godinama se mogu vidjeti u odluci o besplatnim studijama, dualnom obrazovanju, najznačajnijim investicionim zamahom u obrazovnoj infrastrukturi u posljednjih nekoliko decenija, ali i povećanjem zarada na svim nivoima u obrazovanju, znatnim izdvajanjima za stambene potrebe prosvjetara, te nagrađivanje nastavnika kroz Fond za kvalitet i talente.

-Samo tako, kada svako radi ono što može i umije, stvorićemo sistem u kome se pojedinačna uloga zna, svačiji dorinos poštuje, a različitost slave. A takav sistem daće prostora da se u vašoj vanvremenskoj profesiji ostvarite, i time i postignuće svojih đaka učinite velikim. Vi ste most među razdvojenima, veza među rastavljenima, vi mlade učite gradivu, a ništa manje i otvorenosti, toleranciji, poštovanju, objektivnosti. Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas se sjećaju – zaključio je Šehović.

Predsjednica žirija, Zoja Bojanić- Lalović kazala je da ova nagrada predstavlja priču o crnogorskoj istoriji, kulturi, tradiciji; ona je simbol snage znanja i obrazovanja, te ima motivacionu ulogu.

-Nastavnik ima posebnu ulogu u razvoju ličnosti mladog čovjeka. Svojom obrazovnom i vaspitnom funkcijom utiče na izgradnju pozitivnih stavova učenika, priprema ga za život, razvija kritičko mišljenje i intelektualnu svijest. Nastavnik ne pruža puko znanje, već je njegova obaveza da ukaže na ono što je veza između onoga što je naučeno i čemu to služi. Dobru ustanovu čine dobri nastavnici, ali iza svih uspješnih stručnjaka u društvu, jakih ličnosti, stoje posvećeni učitelji. Žiri je ove godine odlučio da nagrade dodijeli profesoricama biologije Desanki Malidžan i Sanji Ognjanović – kazala je Bojanić –Lalović.

Dobitnice nagrada su, kako dodaje, svojim radom učinile da se ustanove u kojima rade ponose njihovim rezultatima, a njihovo ime i imena njihovih učenika odjekuju izvan granica naše zemlje.

-Profesorica Desanka Malidžan je u toku 40 godina rada sa mladim ljudima pokazala visok stepen profesionalizma, odgovornosti i stručnosti. Znanje nastavnika – višeg savjetnika dobila je nakon brojnih obuka, ali i rada na pripremanju udžbenika. Njeni učenici osvajali su uvijek neka od prva tri mjesta na državnim takmičenjima, a kao autor i koautor potpisala više od 18 naslova, udžbenika, priručnika, radnih svesaka. Bila je angažovana i kao recezent, dala je svoj doprinos kao član komisija i timova, a scenario časa koji je bio dostupan komisiji, pokazuje da je profesorica Malidžan nastavnica svjesna da savremene generacije traže prilagođavanje – obrazložila je Bojanić – Lalović.

Ona je kazala da je profesorica Sanja Ognjanović, diplomirani biolog, svojim profesionalnim angažmanom pokazala kako se kod učenika razvija vrijednosna svijest ali i savjest mladih bića.

-Uz visok stepen stručnosti i posvećenosti u radu sa učenicima, ova profesorica je pokazala da razumije važnu ulogu onoga koji podučava. Već godinama je mentorka učenicima koji osvajaju neka od prva tri mjesta na državnim takmičenjima, a na državnom takmičenju 2018. godine bila je mentorka učenicima koji su osvojili prvo, drugo i treće mjesto. Njeni učenici ostvarili su uspjeh i na Međunarodnoj olimpijadi iz biologije. I ova profesorica je dobila zvanje više savjetnice, što je rezultat rada na unaprjeđenju sopstvenih kompetencija. Autorka, recezentkinja, podrška svim značajnim projektima koje organizuje država, učesnica u izradi obrazovnih programa, profesorica Ognjanović je pokazala da se uspjeh nastavnika mjeri kako kroz uspjeh učenika, tako i kroz rad na osavremenjavanju metoda u nastavi, i uključivanje u sve savremene tokove – navela je predsjednica žirija.

U ime nagrađenih obratila se nastavnica Sanja Ognjanović, koja je se zahvalila žiriju, kao i kolegama koje su prepoznale njihovu posvećenost pedagoškom radu i predložili ih za najveću nagradu u oblasti orazovanja.

-Ponosne smo na uspjehe naših bivših i sadašnjih učenika, studenata koji su praktični dio metodike nastave biologije realizovali na našim časovima, i zahvalne našim ripravnicima. Izražavamo zahvalnost i roditeljima naših učenika, sa kojima imamo izuzetnu saradnju. Ovom nagradom ukazana nam je čast, i “Oktoih” nas obavezuje i čini ponosnim. Posebnost naše povjerljive profesije jeste u tome što svakodnevno možemo da učestvujemo u edukaciji mladih ljudi, oblikovanju njihovih stavova, ambicija. Zadatak prosjvetnog radnika je da kod učenika razvije kritičko razmišljanje, kreativnost, samostalno donošenje zaključaka, poštovanje različitosti…  – poručila je Ognjanović.

Državna nagrada “Oktoih” ustanovljena je 1970. godine i najveće je crnogorsko priznanje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te učeničkog i studentskog standarda. Ovu nagradu je do sada dobilo 133 pojedinca, i 67 ustanova.

This slideshow requires JavaScript.

D.Markuš
Foto: B. Šekularac