MAGAZIN PREPORUKA

NTO NA SAJMU FERIEN MESSE: Veliko interesovanje Austrijanaca za odmor u Crnoj Gori

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom predstavlja turističku ponudu destinacije na sajmu „Ferien Messe“, koji se održava od 16. do 19. januara u Beču.

Na ovom sajmu, koji je okupio više od 800 izlagača iz više od 70 različitih zemalja, posjetiocima se predstavlja ponuda Crne Gore s akcentom na segmente sunce i more, sport i avantura, tura i kultura, prirodni i seoski turizam kao i kamping turizam. Ponuda aktivnog odmora privlači sve veću pažnju gostiju iz Austrije koji na crnogorskom štandu imaju priliku da se informišu o ponudi nacionalnih parkova, mogućnostima za planinarenje i biciklizam, ali i cijelim nizom raznovrstnih aktivnosti za one koji vole adrenalin i avanturu, poput splavarenja na rijeci Tari, paraglajdinga…

Crnogorski štand u Beču posjetio je ambasador Crne Gore u Austriji Željko Perović.

Interesovanje turista sa tržišta Austrije iz godine u godinu bilježi kontinuirani rast. Crnu Goru je prethodne godine tokom prvih deset mjeseci posjetilo 38% više turista iz Austrije dok je kod broja noćenja zabilježen rast od preko 28%. Austrijanci su najčešće zainteresovani za izletničke ture, plaže i odmor u prirodi. Najveći broj turista sa ovog tržišta, njih 70%, putuje individualno, dok 30% svoje putovanje realizuje preko turoperatora ili turističke agencije. Austrijanci najviše koriste smještaj u hotelskim kapacitetima i pansionima.

Na osnovu trenutnog bukinga austrijskih turoperatora i turističkih agencija koje u svojim programima nude Crnu Goru očekuje se nastavak pozitivnih trendova i u 2020.godini. Tome će svakakao doprinijeti i dobra avio-povezanost, s obzirom da Austrian Airlines ima direktne letove svakog dana iz Podgorice za Beč, dok Montenegro Airlines leti za Beč četiri puta sedmično.

Pored Nacionalne turističke organizacije Crne Gore svoju ponudu na sajmu u Beču predstavljaju lokalne turističke organizacije Podgorice, Cetinja, Budve, Tivta, Kotora, Bara i Ulcinja, JP ,,Nacionalni parkovi Crne Gore”, nacionalna avio-kompanija „Montenegro Airlines”, strateški partner HG ,,Budvanska rivijera”, hoteli „Mediteran Hotel & Resort“, „Maestral Resort & Casino“, „Avala Resort & Villas“ i „Karisma Hotels Adriatic“ i agencije ,,Montenegro Tourist Service”, ,,Talas-M“ i „Explorer“.

Za turističku industriju „Ferien Messe“ je vodeći sajam na austrijskom tržištu, na kojem svoju ponudu predstavljaju svi sektori turističke privrede. Poslovni korisnici imaju priliku da uspostave vrijedne kontakte sa turoperatorima i medijima sa tržišta Austrije. Sajam svake godine posjeti veliki broj medijskih kuća i preko 150.000 posjetilaca.