ART PREPORUKA

BEOGRAD: Održana komemoracija Nedi Arnerić

Komemorativni skup povodom smrti glumice Nede Arnerić održan je danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Da se posljednji put pozdrave od velike glumice došli su njeni prijatelji i kolege, kao i Nedin brat Predrag Arnerić.

Predrag Arnerić

Okupljenima se na početku obratio i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je rekao:
– Neda je ušla mlada u ovu profesiju i ostvarila veliku karijeru.

Direktor Jugoslovenske kinoteke najavio je da će Fest prirediti veliku retrospektivu njenog stvaralaštva, a na velikom platnu pušten miks scena iz kultnih filmova u kojima je glumila.

Od Nede Arnerić se posljednji put oprostio i višedecenijski porodični prijatelj Ivica Klemenc.

– Često sam je zvao dobrica, putovali smo zajedno 35,40 godina, nas četvoro. Nedeljka, dogovarali smo se da skijanje ponovimo u martu. Ti više nećeš skijati, a ja ne želim – rekao je Klemenc.

Elizabeta Đorevska je kazala da je večeras trebalo da budu na sceni u Beogradskog dramskog pozorišta ali umjesto toga govori na njenoj komemoraciji.

– Izgurala si ovu godinu uz veliki trud, učila nove sadržaje i novi jezik uz sve one koje već znaš. Čekala si 10. januar kada je tvoj voljeni Mile pravio velike žurke za svoj rođendan i tvoje srce više nije izdržalo – rekla je Đorevska.

Mlada koleginica Milica Zarić za Nedu Arnerić je imala samo riječi hvale.

– Najbolja scenska mama. Bila si veliki profesionalac. Bila si mudra, lavica, ortak, krhka a snažna. Volim te Nedo – završila je svoj govor u suzama Zarić.

Milica Kralj istakla je da ,,postoji taj neobičan život van repertoara i umjesto da razmišljam da li da večeras odem da ih gledam na sceni ja razmišljam ima li dovoljno dostojanstvenih riječi kako bi se opisala Neda.”

– Svojim intelektom i obrazovanjem može da postoji za svakoga ali ona će poželjeti da vam se učini naivnijom, lakomislenom, da bi vama bilo lakše. Brisala je i briše granice među ljudima i državama. Neda nije naša, ona je potpuno svoja, ali ako pogledate u te oči vidjećete cio svijet. Ali njene oči bole jer u njima vidite daljinu kojoj se nikada nećete približiti – rekla je Milica Kralj.

Feđa Stojanović

Posljednje zbogom filmskoj divi uputio je i kolega glumac, ali i dugogodišnji prijatelj Feđa Stojanović.

-Neda je često govorila da je ljubav moguća i u poznim godinama baš kao i njena junakinja u predstavi ,,Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”. Nema više Nede, nema one predivne dame, nema moje prijateljice – oprostio se od Nede Arnerić Feđa Stojanović.

Reditelj Lordan Zafranović poslao je telegram iz Praga u kom je poručio:
– Uvijek različita, davala je sebe u svakom kadru. Sa Nedom je otišao još jedan veliki član naše porodice.

Komemoraciji su prisustvovali Srđan Karanović, Ivan Karl, Slobodan Šijan, Milica Zarić, Rada Đuričin, Radoslav Zelenović, Radoš Bajić, kao i glumci Branko Cvejić, Mima Karadžić i drugi.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon komemoracije prikazan je film ,,Ukleti smo, Irina”, reditelja Koleta Angelovskog sa Nedom Arnerić i Velimirom Batom Živojinovićem u glavnim ulogama.

Kremacija je 18. januara, u 16:30 sati na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: novosti.rs
Foto: P.Mitić

kud duga